latinica  ћирилица
15/05/2024 |  12:37 ⇒ 15:27 | Autor: RTRS

Na području Tuzle uhapšeno lice zbog krijumčarenja migranata

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu na području Tuzle uhapsili su lice osumnjičeno za krijumčarenje migranata.
SIPA - Foto: ilustracija
SIPAFoto: ilustracija

Pripadnici Sipe su, u sklopu operativne akcije "Hirijet", na području Tuzle realizovali pretrese na dvije lokacije, te su tom prilikom pronađeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka.

Osumnjičenom je stavljeno na teret da je početkom 2021. godine, kao vlasnik - osnivač i direktor pravnog lica za međunarodni transport, u namjeri da za sebe pribavi protivpravnu korist, organizovao grupu za organizovani kriminal sa ciljem prevođenja više migranata preko granice BiH u državu EU, saopšteno je iz Sipe.

On je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi, u vezi sa krivičnim djelom organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata.

Pretresi su izvršeni prema naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa MUP-om Tuzlanskog kantona.

Ostvarena je intenzivna saradnja sa policijskim organima Srbije, Slovenije, Evropolom, a podršku je pružio i Policijski centar Јugoistočne Evrope.

Lice lišeno slobode će biti ispitano u službenim prostorijama Sipe, a o njegovom daljem statusu odlučiće Tužilaštvo BiH.