latinica  ћирилица
28/07/2017 |  14:36 ⇒ 14:36 | Autor: RTRS

Vulin: Oslobađanjem Јakupija nastavljena praksa zataškavanja albanskih zločina

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su pravosudni organi na Kosmetu oslobađanjem Ljirima Јakupija, zvanog Komandant Naci, još jednom potvrdili da su instrument u rukama politike i da ne namjeravaju da prekinu sa praksom zataškavanja i relativizovanja albanskih zločina.
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC) -
Aleksandar Vulin (foto: © Tanjug/ RADE PRELIC)

Đurić je saopštio da su te zločine tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, u ime fašističke velikoalbanske ideje, počinili članovi terorističkih organizacija, takozvane Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/ i Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca /OVPMB/.

"Novo oslobađanje Јakupija svih optužbi, pet godina nakon oslobađanja optužbe za terorističke akte na jugu Srbije počinjene 2003. godine, samo je još jedna poruka kojom se potvrđuje i neuspeh međunarodne zajednice da na Kosovu i Metohiji napravi društvo zasnovano na vladavini prava", ocijenio je Đurić.

On je istakao da odluka da se na slobodu puštaju optuženi teroristi za počinjene zločine pokazuje da na Kosovu i Metohiji nema pravde ni za srpske, ali ni za albanske žrtve terora takozvanih OVK i OVPMB, i da je Srbe na Kosmetu dozvoljeno ubijati.

"Društvo na Kosovu i Metohiji biće u ozbiljnoj vrednosnoj i bezbednosnoj krizi, dok god ulicama budu slobodno šetali šefovi kriminalnih i paravojnih klanova, a demokratizacija i multietničnost će biti samo mrtvo slovo na papiru", smatra Đurić.

On je naglasio da su početkom mjeseca pravosudni organi na Kosovu i Metohiji oslobodili gradonačelnika Srbice Samija Ljuštakua svih optužbi za ratne zločine, a prije dva mjeseca obustavljena je istraga za zločin nad 14 srpskih civila u Starom Grackom.

"Istinska demokratija podrazumeva otklon društva od zločina i organizovanog kriminala, a pravosuđe u tome mora imati presudnu ulogu, međutim, pravosuđe na Kosovu i Metohiji iznova i iznova dokazuje da je oruđe u službi onih koji bi trebalo da se prvi nađu na njegovom udaru", rekao je Đurić.

On je naveo da odluke sudova na Kosovu i Metohiji pokazuju da privremene pokrajinske institucije "nemaju kapacitet za pravljenje takvog otklona i okretanje ka budućnosti", koja neće biti opterećena zločinačkim nasljeđem tamošnje političke elite.

Ljirim Јakupi /38/, zvani Nacista, koji se borio u sukobima na Kosovu, jugu Srbije i u Makedoniji, oslobođen je na Kosovu svih optužbi zbog kojih se posljednjih godinu dana nalazio u kućnom pritvoru.

Protiv njega je vođeno više postupaka pred međunarodnim pravosuđem na Kosovu, ali i u Srbiji. Јakupi je bio i optužen za napad na policajce u Tetovu i Skoplju 2005. godine. Euleks tvrdi da je Јakupi pobjegao sa mjesta zločina, a uhapšen je na Kosovu u januaru 2014. godine i od tada se nalazi u pritvoru.

Јakupi je u Srbiji osumnjičen za nekoliko krivičnih djela, između ostalih za napade na policiju kod Bujanovca, oružane akcije i pljačke, a prema podacima srpskih bezbjednosnih službi, važi za stručnjaka za eksploziv.

Optužnica vranjskog Okružnog tužilaštva tereti Јakupija sa saradnicima za ubistvo pripadnika srpske Bezbjednosno-informativne agencije /BIA/ Selvera Fazlijua u Bujanovcu 2013. godine, udruživanja radi neprijateljske djelatnosti, nedozvoljeno držanja oružja i municije, postavljanje eksplozivnih naprava.

Ljirim Јakupi bio je najtraženiji među albanskim odmetnicima, a uhapšen je u Prištini 2010. godine, tri godine nakon što je na spektakularan način pobjegao iz zatvora Dubrava kod Istoka.

Sredinom 2009. godine istragu protiv Јakupija pokrenule su srpske vlasti, nakon serije napada kod Bujanovca i u Preševu, navodeći da je direktno učestvovao ili je poslao članove svoje grupe da minobacačem gađaju pripadnika Žandarmerije i bace bombu na stambenu zgradu u Preševu.

Izvor: SRNA