latinica  ћирилица
28/07/2017 |  16:40 | Autor: RTRS

Prosječan prinos pšenice u Semberiji pet tona po hektaru

Prosječan prinos pšenice u Semberiji je pet tona po hektaru, a kvalitet zrna je viši od očekivanog, saopšteno je iz Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina.
Pšenica (Foto: Sputnik/Igor Zarembo) -
Pšenica (Foto: Sputnik/Igor Zarembo)


"Imajući u vidu relativno nepovoljne vremenske uslove, koji su pratili usjeve pšenice od sjetve, pa sve do žetve, kvalitet zrna je viši od očekivanog", navodi se u saopštenju.

Zbog visoke temperature i nedovoljnih padavina, posebno u junu, žetva strnih žita je u Semberiji počela znatno ranije nego što je uobičajeno za ovo područje.

Zahvaljujući suvom vremenu žetva je, bez većih problema, uglavnom završena u prvoj dekadi jula.

"Poljoprivredni proizvođači su nezadovoljni, jer se cijena pšenice od strane mlinara i otkupljivača i ove godine utvrđuje tek nakon žetve i ponovo je niska - oko 300 KM po toni", ističu u nadležnom gradskom odjeljenju.

U saopštenju se navodi da je proizvodnja pšenice isplativa tek sa najavljenim podsticajima sa republičkog nivoa od 200 KM po hektaru i premiji od 0,05 KM po kilogramu.

Prema nezvaničnim podacima, koje ima gradsko Odjeljenje za poljoprivredu, tek oko 990, ili svega 17 odsto registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Bijeljini imaće pravo na dobijanje podsticaja, i to na ukupnoj površini od 5.500 hektara.

Ove godine na području Bijeljine strnim žitima bilo je zasijano 16.322 hektara, od čega je pšenica, kao glavna kultura, zauzimala površinu od 13.200 hektara.

Izvor: Srna