latinica  ћирилица
28/07/2017 |  18:00 | Autor: RTRS

Haško tužilaštvo traži od beogradskog suda transkripte

Tužilaštvo Haškog tribunala saopštilo je da je krajem maja zatražilo od predsjednika Višeg suda u Beogradu i sudije za prethodni postupak Odjeljenja za ratne zločine transkripte i snimke sa saslušanja troje radikala, čije je izručenje Hagu sud odbio, pošto je zaključio da za to nisu bili ispunjeni zakonski uslovi.
Haški tribunal (Foto: Flickr) -
Haški tribunal (Foto: Flickr)

Prvostepenu odluku je donio upravo sudija kome se tužilaštvo obratilo, a potvrdilo je krivično vanraspravno vijeće suda, budući da su zaključili da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala.

Sud smatra da je pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno uticanje na svjedoke u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Tužilaštvo u Hagu je sada zatražilo i pomoć Haškog tribunala za pribavljanje transkripata i snimaka postupka koji se tiču i saslušanja radikala pred sudijom, kao i transkripata i snimaka sednice krivičnog vijeća koje je potvrdilo odluku o neizručenju Petra Јojića, Vjerice Radeta i Јove Ostojića - koji je nedavno preminuo.

Tribunal inače smatra da je Srbija dužna da sarađuje "po svakom zahtjevu za asistenciju", pa i u slučaju koji se tiču nepoštovanja suda, a prošle godine je od naše zemlje tražio i da se promjeni zakonodavstvo tako da se omogući izručenje radikala.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Јojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužilaštva da svjedoče u korist Šešelja, nudeći im protivusluge.

Šešelj je u martu prošle godine prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Izvor: RTS, Tanjug