latinica  ћирилица
28/07/2017 |  18:08 ⇒ 29/07/2017 | 13:11 | Autor: RTRS

Suša umanjuje prinose kultura za trećinu! (VIDEO)

Suša ozbiljno ugrožava ovogodišnju poljoprivrednu proizvodnju. Procjena resornog ministarstva je da je dosad prinos kukuruza i soje umanjen za 30 odsto.
Suša - Foto: RTRS
SušaFoto: RTRS

Meteorološke prognoze nisu ohrabrujujuće, pa se zbog visokoh temperatura i manjka padavina u avgustu i septembru može konstatoviti da će 2017. godina imati sve odlike ekstremno sušne godine.

Posljedice suše biće ublažene samo na područjima koja se navodnnjavaju, za šta je Vlada Republike Srspke obezbijedila oko 40 miliona maraka. Na Poljoprivrednom dobru Semberija, u Novom Selu, obezbijeđena je hidrantska mreža na oko 600 hektara.

- Uspjeli smo da obezbijedimo nadzemnu mrežu na oko 400 hektara, a sljedeće godine još 200 hektra. Obrađujemo oko 2.5 hiljada hektara, a to zanči da se navodnjava oko 25 odsto - rekao je Stevan Trifković direktor PD Semberija.

Šteta od suše na kukuruzu i soji je od 30 do 50 odsto. Kukuruz je u fazi oplodnje kada mu je potrebno najviše vlage, a sušni period iz juna i jula biće nastavljen i u avgustu i septembru, upozoravaju meteorolozi. Poljoprivrednici tvrde da će i zalivanje tifonima, samo djelimično sačuvati kvantitet i kvalitet roda, uz napomenu, da trpe dodatne troškove proizvodnje.

Dragiša Sakić, poljoprivrdenik iz Popova, kaže da počinje sa navodnjavanjem, a to mu povećava troškove proizvodnje. Kaže da je i samo navodnjavanje rizično uz ovako visoke temperaturame, a to sve djeluje pogubno po poljoprivrdenike.

Sačuvati agrar investicijama u sisteme za navodnjavanje jedna je od najznačajnijih aktivnosti resornog ministarstva. Osim Semberije i Posavine, sistemi se grade i u Trebinju na 869 hektara, Ljubinju na 250 hektara, Bratuncu na oko 430 hektara. 

Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kaže da će sistemi navodnjavanja biti rađeni u Potkozarju, Lijevče polju na oko 1.200 hektara, Semberiji na 400 do 500 hektara, te uređen kanal Vrbasa.

Suša desetkuje i povrtarsku proizvodnju na otvorenom, te voćarstvo i vinogradarstvo. Osim biljne, šteta od suše odraziće se i na stočarsku proizvodnju, pa je se može očekivati da će sektoru agrara biti neophodna pomoć.