latinica  ћирилица
28/07/2017 |  19:14 ⇒ 19:15 | Autor: RTRS

Vojna vježba američkih i makedonskih vojnika

Na najvećem vojnom poligonu u Makedoniji "Krivolaku" danas je počela vojna vježba američkih i makedonskih vojnika pod nazivom "Dragun gardijan" /Dragoon Guardian/.
Krivolak - najveći vojni poligon u Makedoniji (Foto: arm.mil.mk) -
Krivolak - najveći vojni poligon u Makedoniji (Foto: arm.mil.mk)


U vježbi učestvuje 300 američkih i 95 makedonskih vojnika sa ukupno 120 vojno-inženjerskih vozila.

Početak vježbe u Kumanovu označili su makedonski ministar odbrane Radmila Šećerinska i američki ambasador u Skoplju DŽez Bejli.

Šećerinska je rekla da je vojna vježba odlična mogućnost za jačanje bilateralne saradnje makedonske vojske i oružanih snaga SAD, unapređenje međusobnog razumijevanja i povjerenja, poboljšanje interoperabilnosti makedonskih jedinica, kao i prilika za razmjenu iskustava i razvoj standardnih operatvinih procedura.

Ambasador Bejli rekao je da SAD radi na tome da Makedonija postane dio NATO-a, bilo putem podrške reformama za jačanje demokratije ili vježbi poput "Dragun gardijana".

Američki vojnici u Kumanovu su predstavili borbena vozila "Strajker", vozilo "Bufalo" za deminiranje i drugu inženjerijsku opremu.

Osim u Kumanovu, američka vojna oprema biće predstavljena i u Skoplju, Štipu, Velesu, Strumici i Strugi.

Makedonska vojska prošle godine učestvovala je u 16 međunarodnih aktivnosti, a u ovoj planirala učešće u 28 međunarodnih vojnih vježbi, konferencija i radionica.

Vojna vježba "Dragun gardijan" završava se 10. avgusta.

 Izvor: Srna