latinica  ћирилица
06/08/2017 |  17:40 ⇒ 07/08/2017 | 13:05 | Autor: RTRS

Obilježeno 76 godina od ustaškog zločina u Garavicama (VIDEO)

U Garavicama kod Bihaća danas je služen pomen za više od 12.000 Srba, Јevreja i Roma koji su prije 76 godina ubijeni u ustaškom pogromu.
Garavice- pomen žrtvama - Foto: RTRS
Garavice- pomen žrtvamaFoto: RTRS

Sa ovog skupa, kojem je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, poručeno je da je zločin NDH u Garavicama bio sistemski planiran, a kasnije u vrijeme komunizma zataškavan.

Garavice su, uz Јasenovac i Јadovno, mjesto sa najviše ubijenih Srba u Drugom svjetskom ratu.

Lazo Kovačević u ljeto 1941. godine imao je sedam godina. Na ovom stratištu ubijeni su mu djed, otac i dva strica, a još dva na području Kulen Vakufa.

- Sjećam se toga kao kroz maglu, ali mi je poslije sve o tome pričala pokojna majka - kaže Kovačević.

Kolike su razmjere ovog zločina, govori i podatak da je u Bihaću prije Drugog svjetskog rata živjelo oko 16.000 Srba, a već 1942 . godine nijedan. Na ovom stratištu 1941. ubijeni su i brojni Srbi iz Like. Ovi podaci su, međutim, godinama sistematski zataškavani.

Pogrom nad Srbima u Garavicama tokom 1941. godine bio je jedan od najvećih zločina u Drugom svjetskom ratu. Nažalost, godinama se o tome nije dovoljno znalo.

Mjesto na kojem je zločin počinjen danas je neuređeno, spomenik koji je podignut 1949. je u lošem stanju, a sama stratišta zarasla u rastinje. Da žrtve ovog zločina ne budu zaboravljene, veliki trud ulažu iz Zavičajnog udruženja "Una" i Odbora "Garvice 1941.", koji su organizovali ovaj pomen.

- 76 godina se ovdje vrijeđaju pokojnici, zataškava se i sakriva zločin. A onda, progoni se ostatak zaklatog naroda. Ovdje više Srba nema - kaže Boško Stojisavljević, predsjednik Zavičajnog udruženja "Una".

Predsjednik Odbora "Garavice 1941" Nebojša Kuštrinović rekao je da se ne smije dozvoliti da ovo mjesto ostane devastirano i zaboravljeno.

- Prisustvo zvaničnih lica garancija je da zaborava neće biti - kaže Kuštrinović.

Pomoć institucija Republike Srpske stiće će već od narednog obilježavanja, najavio je predsjednik Dodik, priznajući da ni sam nije dovoljno znao o razmjerama zločina koji je ovdje počinjen.

- Ono što možemo učiniti je da, sa Vladom, sa ministrom, proglasimo ovo mjesto mjestom od republičkog značaja za obilježavanje i da otpočnemo izgradnju spomen-crkve, koja će služiti i podsjećati na stravičan zločin koji se ovdje desio - rekao je predsjednik Srpske.

Predstavnik Јevrejske opštine Banjaluka Đorđe Mikeš rekao je da je danas odata počast "podzemnom gradu", te da iz ovog zločina treba naučiti kako se braniti da zlo ne dočekamo opet.

Vijence su, uz predsjednika Dodika, položile i delegacije Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici BORS-a, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, delegacija grada Banjaluka, preživjeli potomci i poštovaoci žrtava ustaškog terora u Garavicama.