latinica  ћирилица
07/08/2017 |  11:51 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Poziv Hrvatskoj da ukine diskriminatorske odredbe

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i resorni ministri Srbije, Crne Gore i Makedonije pozvali su danas Hrvatsku da ukine diskriminatorske odredbe Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima i donijeli set od sedam zaključaka sa ciljem rješavanja ovog problema.
Sedam zaključaka iz  Sarajeva (Foto:N1) -
Sedam zaključaka iz Sarajeva (Foto:N1)

Šarović, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede u Vladi Makedonije Ljupčo Nikolovski pozvali su Evropsku komisiju da se uključi u rješavanje problema sa Hrvatskom.

Oni su u okviru zaključaka pozvali da bude održan hitan sastanak tokom ove sedmice sa nadležnim ministrom Hrvatske, s ciljem prevazilaženja nesagledivih posljedica za sve proizvođače u zemljama regiona, s obzirom na to da je trenutno period proizvodnje izvoza sezonskog voća i povrća.

Crnogorski ministar ekonomije izrazila je uvjerenje da neće biti potrebe za uvođenjem kontramjera i da očekuje da do kraja sedmice bude pronađeno rješenje.

Nikolovski je istakao da je Makedonija nakon uvođenja diskriminatorskih odrebi hrvatskog pravilnika uputila diplomatsku notu i naglasio da će zajedno sa Crnom Gorom zatražiti pokretanje postupka i preduzimanje mjera pred Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Ministar za trovinu i telekomunikacije Srbije ukazao je da je Hrvatska ponudila tri različita obrazloženja tokom tri nedjelje od uvođenja mjera i da je riječ o onemogućavanju slobodnog protoka robe.

Šarović je naveo da je nakon sastanka razgovarao sa hrvatskim resornim ministrom, kojeg je upoznao sa današnjim zaključcima.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da cilj Srbije nije da vodi bilo kakav trgovinski rat sa Hrvatskom, ali da će biti prinuđena da uđe u spiralu mjera i kontramjera ukoliko Hrvatska ne povuče diskriminatorske odredbe o nadzoru i kontroli voća i povrća.

Ljajić je rekao da današnji sastanak resornih ministara Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH u Sarajevu nije uperen protiv bilo koga, već je usmjeren na zaštitu ekonomskih interesa ovih zemalja i omogućavanje slobodnog protoka roba.

"Ne želimo da uđemo u spiralu mjera i kontramjera, ali bićemo prinuđeni da to uradimo, ako se ova stvar ne riješi na sljedećem sastanku, za koji vjerujem da bi trebalo da bude održan do kraja sedmice", rekao je Ljajić na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da je Srbija od kada je Hrvatska uvela nove mjere o nadzoru i kontroli voća i povrća više puta isticala da se radi o ekonomski protekcionističkim, a u političkom smislu populističkim mjerama, koje ne mogu imati opravdanje u ekonomskoj, trgovačkoj ni bilo kojoj drugoj logici.

Hrvatskim Pravilnikom propisano je uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego do sada i utvrđeno 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja.

Izvor: Srna