latinica  ћирилица
07/08/2017 |  13:16 | Autor: RTRS

Sarajevo: Oslobađajuća presuda u slučaju "Energopetrol"

Opštinski sud u Sarajevu izrekao je danas oslobađajuću presudu u slučaju "Energopetrol" u kojem je devet osoba bilo osumnjičeno za sklapanje štetnog ugovora, pomaganje pri sklapanju štetnog ugovora, te nesavjestan rad u službi.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju Tužilaštvo Kantona Sarajevo ima pravo žalbe.

U ovom slučaju optuženi su bili bivši premijer Federacije BiH Nedžad Branković, bivši direktor "Energopetrola" Namik Bušatlić, te članovi Komisije za dokapitalizaciju "Energopetrola" Kasema Ćatović, advokat Ahmed Žilić, Mirko Puljić, profesor Sead Kreso, Safet Proho, Anka Šešlija i Alma Haseta, prenosi portal "Kliks".

Prema optužnici, članovi Komisije su, znajući da je ugovor štetan, s namjerom pomogli premijeru Vlade FBiH Ahmetu Hadžipašiću, Namiku Bušatliću, direktoru i odgovornoj osobi "Energopetrola" Sarajevo i Konzorcijumu INA/MOL u sklapanju štetnog ugovora po interese "Energopetrola" i FBiH.

Po zaključenju ovog ugovora "Energopetrol" je pretrpio gubitke od gotovo 33 miliona KM.

Bivšeg premijera optužnica je teretila za nesavjestan rad u službi. Iako Branković nije potpisao Ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola", nego njegov prethodnik na toj funkciji Ahmet Hadžipašić koji je u međuvremenu preminuo, Branković je bio obuhvaćen jer je Tužilaštvo Kantona Sarajevo smatralo da je napravio propust time što nije vodio računa o realizaciji Ugovora.

Optužnica je teretila osumnjičene da nije bio uspostavljen mehanizam kontrole i osigurana garancija spornog ugovora, a tri godine nije se znalo gdje je Ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola".

Suđenje u ovom predmetu počelo je 17. juna 2014. godine, dok je optužnica podignuta u martu iste godine.

Izvor: SRNA