latinica  ћирилица
07/08/2017 |  16:18 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Pjongjang: Spremni smo da Vašingtonu očitamo "ozbiljnu lekciju"

Sjeverna Koreja je saopštila da je spremna da Sjedinjenim Američkim Državama očita "ozbiljnu lekciju" svojim strateškim nuklearnim snagama ako Vašington preduzme vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje.
Pjongjang - Foto: ilustracija
PjongjangFoto: ilustracija

Istovremeno, iz Pjongjanga su poručili da svoj nuklearni i raketni program neće staviti na pregovarački sto.

U transkriptu saopštenja sjevernokorejskog ministra spoljnih poslova Ri Јong Hoa, koje je dostavljeno medijima u Manili gdje je održan regionalni forum Asocijacije zemalja Јugoistočne Azije (ASEAN), Pjongjang je nove sankcije UN nazvao "izmišljenim" i najavio "snažne protivmjere" i pravne akcije, prenosi Rojters.

Kako se navodi u saopštenju Sjeverne Koreje, Rezolucija UN je pokazala da je svjetska organizacija zloupotrebila svoj autoritet.

Takođe se navodi da su sjevernokorejske probe interkontinentalnih balističkih raketa u julu pokazale da je cijela teritorija SAD bila u njihovom dometu, i ističe se da su te rakete legitimna sredstva samoodbrane.

Nove sankcije UN neće sprečiti Pjongjang da razvija svoj nuklearni arsenal, poručila je Sjeverna Koreja, odbacivši pregovore.

Ova "poruka prkosa" prvi je značajan odgovor Severne Koreje na sankcije koje su predložile SAD, a koje je Savjet bezbjednosti UN jednoglasno usvojio proteklog vikenda i koje će koštati Sjevernu Koreju milijardu dolara godišnje, napominje AFP.

Kako se dodaje u saopštenju, Sjeverna Koreja "neće ni za pedalj ustuknuti na putu ka jačanju nuklearnih snaga koji je sama izabrala, ukoliko se neprijateljska politika i nuklearna prijetnja SAD protiv te zemlje iz korena ne eliminišu".

Za sada je nejasno da li je to saopštenje pročitano na današnjem regionalnom forumu ASEAN-a, napominje britanska agencija.

U međuvremenu, kineski šef diplomatije Vang Јi rekao je da je njegova zemlja stoprocentno posvećena primjeni najnovijih sankcija UN protiv Sjeverne Koreje.

U ranijem saopštenju koje je danas objavila putem svoje zvanične novinske agencije KCNA, Sjeverna Koreja je zaprijetila da će natjerati SAD da "plate cijenu svog zločina... hiljadu puta", jer su SAD predložile u UN najnoviji paket sankcija protiv Pjongjanga.

Današnje oštro saopštenje Pjongjanga putem KCNA usmereno je i protiv Pekinga i Moskve, koji su Sjevernoj Koreji u prošlosti pružali diplomatsku zaštitu, napominje francuska agencija.

Sjeverna Koreja je upozorila te zemlje, za koje navodi da su "dobile pohvale od SAD" što su podržale Rezoluciju UN, da će takođe biti "smatrane odgovornima".

Izvor: RTS, Tanjug