latinica  ћирилица
07/08/2017 |  18:59 ⇒ 08/08/2017 | 09:31 | Autor: RTRS

Najezda stršljenova – nadležni upozoravaju (VIDEO)

Iako su temperature danas znatno niže, vreli dani iza nas donijeli su brojne probleme.
Stršljen - Foto: RTRS
StršljenFoto: RTRS

Najezda stršljenova trenutno je jedan od najvećih, a zbog uboda ovih opasnih insekata prošle sedmice u Stanarima stradalo je jedno lice. Dok građani strahuju, a nadležni upozoravaju, mi donosimo preporuke kako ukloniti gnijezda i šta učiniti u slučaju uboda. U hemijske preparate Izet Bašić ne vjeruje. Sa stršljenovima se, kaže, bori već 20 godina – i to vrlo uspješno.

- Uzmem kutiju, stavim med i naspem pivo. Svaki dan 50-100 komada može se uhvatiti, kaže Izet.

 Međutim, oni koji ne praktikuju ove narodne metode, zbog svoje sigurnosti, najčešće zovu stručne službe. „Eko-bel“ je prethodnih dana imao više od 250 intervencija.

Svi njihovi timovi su na terenu, a dok ne stignu do vas, aktivnosti oko gnijezda svedite na minimum.

Izbjegavajte samostalne aktivnosti, diranje gnijezda jer na takav način štitite sebe od uboda. Kada vidimo jednog, ili kada dignemo gnijezdo, to povlači značajan broj od koga se ne možemo odbraniti, ističe Јelena Anđić, zamjenik direktora "Eko-bel".

Oni koji ne mogu čekati nadležne službe , prvu pomoć potraže u poljoprivrednim apotekama. Iako odgovornost za eventualni ubod preuzimaju na sebe, u apotekama kažu, sprejevi i lovne klopke ovih dana prodaju se kao nikada.

- Preparate koje mi preporučujemo, to su preparati koji imaju jaku aktivnu materiju, pod jakim pritiskom i potrebno je da se gnijezdo uništi u kasnim poslijepodnevnim časovima, kada se insekti smire, nikako u toku dana, naglašava Igor Šurlan, diplomirani inženjer poljoprivrede.

Da je broj stršljenova veći u odnosu na prethodne godine, potvrđuju i u banjalučkoj Hitnoj pomoći. Samo u prethodnih sedam dana, imali su 91 slučaj uboda što je za 10 do 15 odsto više u odnosu na neke ranije godine. Ubode li vas stršljen, evo šta prvo uraditi.

- U prvih 15 minuta najbitnije je da se dođe u ambulantu, prvu koju mogu da posjete. Oni koji već znaju da su alergični, a borave u prirodi ili bilo gdje, trebalo bi da kod sebe imaju tablete antihistaminika i kortikosteroida, da bar sažvaću i spriječe dalji razvoj reakcije dok ne dođi do prve ambulante, poručila je Nada Banjac, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka.

Stručnjaci kažu da ako u blizini primijetite povećan broj insekata, najbolje je pokušati locirati njihovo gnijezdo i u širokom luku ga obilaziti. Igranje, kosidba ili zavirivanje u gnijezdo nikako nisu poželjni,a u njihovoj blizini iritantni su i šarena odjeća, intenzivni mirisi i povećana buka. Da neželjenih posljedica ne bi bilo, obavezno poštujte preporuke stručnjaka.