latinica  ћирилица
07/08/2017 |  19:46 ⇒ 08/08/2017 | 10:56 | Autor: RTRS

Na području Cetinja bukti više požara; Rasplamsala se vatra na Luštici

Na području Cetinja bukti više požara, najteža je situacija na brdu iznad Bajica, gori i u selu Ćeklići i na Trešnjevu, a vatra je večeras zahvatila i selo Štitari.
Cetinje, požar - Foto: SRNA
Cetinje, požarFoto: SRNA

Komandir vatrogasaca Peđa Moštrokol rekao je da u selu Štitari gori nisko rastinje, a vatra se približava kućama.

"Pripadnici vatrogasne jedinice su na terenu i nadaju se da će zaustaviti širenje požara", dodao je Moštrokol.

Moštrokol rekao je za Radio Cetinje rekao da se da se požar na brdu iznad Bajica širi velikom brzinom i da su odbranili dio kuća s jedne strane.

Tokom dana, uz vatrogasce, u više navrata intervenisano je "er traktorima" iz vazduha. Ekipe Službe zaštite i spašavanja su na terenu.

Cetinjskim vatrogascima ustupanjem vozila pomogli su iz podgoričke "Čistoće".

U Ćekliće su se uputili pripadnici Službe zaštite i spašavanja da bi intervenisali na požarištima.

Načelnik Službe zaštite i spašavanja Aleksandar Zuber rekao je da je požar u Rijeci Crnojevića, gdje su gorjeli borovi, ugašen tokom dana.

Vatrogasci i dalje dopremaju vodu stanovništvu Riječke i Katunske nahije.

Na tivatskom dijelu Luštice kasno poslije podne zbog pojačanog vjetra ponovo se rasplamsao požar, koji za sada ne ugrožava kuće i imanja.

Potpredsjednik opšine Tivat Dejan Maslovar rekao je da su pripadnici vatrogasne jedinice stalno na terenu, te da im pomažu kolege iz Kotora, pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krtoli i mještani.

"Velike su naslage suvog lišća, koje lako planu, požar se primiri, ide površinom zemlje i aktivira se 50 do 100 metara dalje i nikad ne možete biti sigurni da li je požar potpuno ugašen", rekao je Maslovar za radio Tivat.

Na gašenju požara, koji je juče skoro saniran, angažovano je oko 60 vatrogasaca, 12 vatrogasnih vozila, pet privatnih cisterni, a i avioni Direktorata za vanredne situacije su poslije podne počeli sa gašenjem.

"Najvažnije je da su kuće i imanja bezbijedni, a na nepristupačnim terenima se ne može gasiti bez većeg angažovanja aviona ili kiše i tu nam je vjetar najveći protivnik", naveo je Maslovar.

Izvor: SRNA