latinica  ћирилица
08/08/2017 |  10:28 | Autor: RTRS

Duterte odbacio primjedbe o kršenju ljudskih prava

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte odbacio je primjedbe u vezi sa stanjem ljudskih prava u svojoj zemlji nekoliko časova poslije sastanka sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom.
Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte - Foto: AP
Predsjednik Filipina Rodrigo DuterteFoto: AP

"Ljudska prava su gluposti. Meni su policajci i vojnici umirali na rukama. Ljudska prava - bavite se time, a onda vam bomba padne na glavu", rekao je Duterte na konferenciji za novinare.

Njegov sastanak sa Tilersonom održan je u vrijeme kada SAD pružaju sve veću podršku Filipinima u borbi protiv organizacije koja sarađuje sa "Islamskom državom" i pokušava da zauzme teritoriju u ovoj zemlji.

Dvojica zvaničnika su se prije sastanka rukovala pred kamerama u predsjedničkoj palati u Manili, ignorišući pitanja novinara o temi razgovora i ljudskim pravima, prenio je AP.

Duterte je tada rekao Tilersonu da je doputovao u Filipine "u vrijeme kada situacija u svijetu nije dobra, naročito na Korejskom poluostrvu".

Tilersonovi saradnici rekli su da će američki zvaničnik na sastanku pokrenuti pitanje stanja ljudskih prava.

Stejt department je prethodno ukazao na dolazak stranih boraca "Islamske države" sa Bliskog istoka u Filipine i na približavanje ovog starog američkog saveznika Kini i Rusiji.

Izvor: SRNA