latinica  ћирилица
08/08/2017 |  15:54 ⇒ 17:52 | Autor: RTRS

Obilježeno 25 godina od odbrane Gradiške (VIDEO)

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u spomen-kompleksu u Bok Јankovcu obilježeno je 25 godina od odbrane Gradiške i Republike Srpske od agresije hrvatske vojske. U ovom napadu stradalo je 16 srpskih boraca.
Gradiška-pomen (arhiv) - Foto: RTRS
Gradiška-pomen (arhiv)Foto: RTRS

Dramatični događaji od prije 25 godina, kada je trebalo da pripadnici "Berbir bojne", potpomognute artiljerijom hrvatskih regularnih snaga, uspostave mostobran, još su u svježem sjećanju Ranku Risoviću koji je bio komandir jedne od četa.

- Nisam mnogo vidio nekih 200 metara lijevo i desno, veza je pukla, komandant akcije je poginuo, zamjenik komandanta Kević je ranjen, ali smo mi polako uspjeli zatvoriti to sa interventnom grupom - rekao je učesnik odbrane Gradiške Ranko Risović.

U vojnom smislu akcija hrvatske "Berbir bojne" bila je više od običnog diverzantsog napada iz zaštićene zone UN-a.

- U vojničkom smislu šta bi značilo da su prodrli dalje možemo samo pretpostavljati i sigurno su ciljevi bili daleko veći, jer je to bio i sam početak rata i pitanje je na koju bi stranu i kakvi bi bili sami tokovi Odbrambeno-otadžbinskog rata - naglasio je predsjednik Opštinske boračke organizacije Gradiška Zoran Lazić.

Kako vrijeme prolazi odbrana Gradiške prije 25 godina kao i stradanje 16 srpskih boraca dobija sve više na značaju saglasni predstavnici republičkih vlasti. 

- Počinjemo da sagledavamo da smo premalo pažnje posvećivali ovim i ovakvim datumima i samim tim što je danas mnogo više ljudi na obilježavanju govori da naša svijest sazrijeva ka tome, a istovremeno se nadam da će ta svijest sazrijevati ka našoj saradnji, a ne podjelama - istakao je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

- I ja ću predložiti da se ovaj datum obilježava na nivou i u organizaciji Republičkog odbora za obilježavanje važnih događaja iz odbrambeno otadžbinskog rata - dodao je izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević.

Podsjećamo, pripadnici jedinice Hrvatske vojske "Berbir bojna" u ranim jutarnjim časovima prešli su rijeku Savu 8. avgusta 1992. godine u mjestu Bokovi i napali srpske odbrambene položaje. Nakon žestokog okršaja i snažnog otpora, napad je odbijen.