latinica  ћирилица
08/08/2017 |  17:26 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Zbog seoskog vodovoda odnosi među mještanima na ivici incidenta (VIDEO)

Zbog seoskog vodovoda odnosi među pojedinim mještanima Osječana kod Doboja na ivici incidenta. Višegodišnji problemi kulminirali su nakon što su vlasnici vodovoda isključili pojedine neplatiše.
Problem sa vodom - Foto: RTRS
Problem sa vodomFoto: RTRS

Dragan Miljanović i Slaviša Aleksić bez vode su već dvije sedmice. Snalaze se i donose vodu ,ali u ljetnim mjesecima sa djecom u kući,kažu, nije lako. Ne bježe od duga, ali se pitaju zašto su računi iz mjeseca u mjesec sve veći. Kap koja je prelila čašu je stavka za kanalizaciju u iznosu od 9 maraka,koju mještani nemaju.

- Ako ne platiš on obračunava neku kamatu na to i dođe račun umjesto 15 dođe 50, pa 150 i kamata na to. Ne možeš platiti više, ne znaš šta da plaćaš ,jer nema kanalizacije, samo voda ima - kaže Miljanović.

- Rješenje ne znam. Nudili smo mu da mu platimo u ratama, ne može, samo dođe bager iskopa i presiječe crijevo - dodaje Aleksić.

Sa mreže je isključivan i Vid Simić .Kaže da mjesečno dobije 80 maraka vode, ali da nije toliki problem u tome koliko u njenoj ispravnosti.

- Evo pogledajte kakava je voda, voda je unutra je kao neki ugalj da ima. Ovo nije za piće, ni za stoku. Grehota da se daje i stoci. Dolaze ljudi u situaciju da ne plaćaju vodu i u pravu su, šta će platiti - istakao je Simić.

Voda je redovno kontrolisana i ispravna , a računi su uvećani za obaveznu naknadu za otpadne vode,tvrde u Vodovodu. 

- Imamo mjerna mjesta koja tačno pokazuju koliko ko potroši, ima pravo ko god sumnja da sat nije tačan da podnese zahtjev da se baždari - rekao je Zoran Simić iz Vodovofa Osječani.

Simić, međutim tvrdi da cijeli problem nije nastao zbog neplaćanja i isključivanja već zbog dugogodišnjeg sukoba sa porodicom Gavrić ,koja je bila jedan od ulagača u vodovod. Kažu da zbog neriješenih računa utiču na pojedince da ne plaćaju vodu želeći da im nanesu što veću štetu. Nedavno su ga ,tvrdi ,napali, polomili naočare i nanijeli mu povrede.

- Prvenstveno su tu sinovi Siniša i Nebojša koji su prije 15 dana, tačnije 22. uveče dok sam radio, izvršili napad na mene, fizički me povrijedili. Završio sam u hitnoj i bolnici - dodao je Simić.

- To nema nikave veze s nama, mi smo naše odnose na sudu riješili. Privodi se i to kraju, ali meni je radi mještana, jer ovo nema nigdje da višečlanoj porodici isključiš vodu na ovim temperaturama. Stvarno nema smisla i to nije jedini slučaj - naglašava Siniša Gavrić.

I jedni i drugi nezadovoljni radom istražnih organa. Kažu da im ignorišu prijave, pa se pribojavaju eskalacije sukoba. Nezadovoljni mještani priželjkuju da na vrata vodovoda zakucaju inspekcijske službe i utvrde nepravilnosti, a priželjkuju ih i u vodovodu uvjereni da sve rade po zakonu i propisima.