latinica  ћирилица
09/08/2017 |  19:09 ⇒ 10/08/2017 | 09:03 | Autor: RTRS

Ratarima 11 miliona KM za štete od suše (VIDEO)

Za saniranje štete od suše na račune poljoprivrednika Vlada Srpske, do kraja mjeseca, isplatiće 11 miliona maraka.
Suša - Foto: RTRS
SušaFoto: RTRS

Tako će biti realizovano više od polovine agrarnog budžeta, a iz Fonda solidarnosti i klirinškog duga dodatno će biti obezbijeđeno 10 miliona maraka za podršku jesenjoj sjetvi i kapitalnim ulaganjima. Najavljeno je i povećanje sredstava za poljoprivredu, uz apel institucijama BiH da se uključe u zaštitu domaće proizvodnje.

Ratar Nikola Aleksić kaže da je ovo što se desilo u prethodnih mjesec dana ravno katastrofalnoj nepogodi, te da će mjere Vlada "djelimično ugasiti požar i da će pomoći bar malo da se održimo u životu i obnovimo proizvodnju".

Suša "bere" ovogodišnji rod. Pedeset odsto usjeva je uništeno, u nekim atarima i više, pa će svaka marka poljoprivrednicima dobro doći da djelimično saniraju gubitke i obezbijede dovoljno stočne hrane. U suprotnom bi morali da rasprodaju stoku.

Poljoprivrednik Ostoja Nikolić kaže da moraju smoći snage da prevaziđu nevolju i da je potrebno da pomoć koju će dobiti od Ministarstva poljoprivrede pravilno utroše, odnosno zanove proizvodnju.

Mjere Vlade stigle su u pravi čas. Podsticaj koji je prethodnih godina isplaćivan u dva dijela ratari su dobili u cijelosti. Raduje ih mogućnost povećanja količine regresiranog goriva sa 80 na 100 litara po hektaru. Zbog suše je povećana potrošnja goriva za navodnjavanje.

Boško Radić kaže da je dobio od 5.500 do 6.000 litara, te da mu je ostalo još nekih hiljadu i po litara koje ne smije trošiti, jer ih čuva za jesenju sjetvu.

Najavljena pomoć dobro će doći i Poljoprivrednom dobru Semberija kojem je, uprkos primijenjenoj agrotehnici, suša nanijela ogromnu štetu na 1.000 hektara pod kukuruzom i sojom. Ovih dana siliraju kukuruz, a prinos im je 15 tona - trostruko manji od prošlogodišnjeg.

Tehnički direktor Slaviša Gligorević kaže da je Vlada Srpske ove godine prva u regionu izašla sa mjerama pomoći poljoprivrednicima, što je za pohvalu. Kaže da iznosi ne mogu nadoknaditi ni izbliza ove štete koje je suša nanijela, ali su za pohvalu kao gest dobre volje.

Osim ubrzane isplate podsticaja i podrške kapitalnim investicijama, Vlada najavljuje i set kratkoročnih i dugoročnih mjera. Apeluju na komercijalne banke i IRB da reprogramiraju kreditne obaveze poljoprivrednika, a na osiguravajuća društva da prilagode ponudu poljoprivrednom sektoru i da što prije isplate polise poljoprivrednicima koji su osigurali usjeve.

Gordana Rokvić, iz Ministarstvo poljoprivrede, navela je da je Vlada spremna da dio koncesione naknade, tj. obaveze iz koncesione naknade iz zakupa otpiše kao obavezu poljoprivrednim prizvođačima u iznosu 50 posto, a takođe je upućen apel nadležnima, a to su institucije na nivou BiH za uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje.

Poljoprivrednici još sabiraju štetu, a ni vrijeme im ne ide na ruku. Јasno im je da gubici neće biti nadoknađeni u potpunosti, ali ubrzanom isplatom podsticaja, povećanjem količina regresiranog goriva i smanjenjem cijena koncesija sigurni su da će prevazići krizu, sačuvati stočni fond i zasijati jesenje oranice.