latinica  ћирилица
10/08/2017 |  09:07 | Autor: RTRS

Srbi na KiM još nisu donijeli odluku o koalicijama

Politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji nisu donijeli odluku o stupanju u bilo kakve koalicije u južnoj srpskoj pokrajini, rekao je predsjednik Srpske liste Goran Rakić.
Goran Rakić - Kosovska Mitrovica (ARHIV) - Foto: SRNA
Goran Rakić - Kosovska Mitrovica (ARHIV)Foto: SRNA

On kaže da eventualni glas za formiranje predsjedništva i konstituisanje ograna Skupštine samoproglašenog Kosova ne znači i blanko podršku za formiranje vlade u Prištini.

Rakić je za "Politiku" rekao da će odnos Srpske liste prema pojedinim albanskim partijama isključivo zavisiti od toga da li će pokazati razumijevanje za probleme i želje Srba na Kosmetu.

Upitan da li će Srpska lista podržati reizbor Kadrija Veseljija za predsjednika parlamenta, Rakić je pojasnio da, u skladu sa pokrajinskim propisima, predsjednik parlamenta može da bude biran samo na prijedlog političke partije ili koalicije koja osvoji najveći broj mandata, bez obzira da li će ta stranka ili koalicija biti u izvršnoj vlasti.

On je dodao da Srpska lista neće koristiti trenutni odnos snaga u albanskom političkom korpusu da doprinese destabilizaciji prilika, već će učiniti da trenutna politička kriza bude prevaziđena.

O odugovlačenju formiranja kosovskih institucija i trajanju političke krize, Rakić je rekao da je postizborna matematika takva da je svaki ishod moguć, a Srpska lista će imati adekvatan odgovor na svaki ishod.

On je istakao da je Srpska lista ostvarila svoj glavni cilj na posljednjim izborima, a to je jedinstvo srpskog naroda.

Izvor: SRNA