latinica  ћирилица
10/08/2017 |  10:39 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Vučurović: Učestvovaćemo u izradi deklaracije o opstanku Srba

Nova srpska demokratija učestvovaće u izradi deklaracije o opstanku srpskog naroda koju će pripremiti Srbija i Republika Srpska i pozdravlja svaku inicijativu usmjerenu ka objedinjavanju Srba, rekao je poslanik Nove Јovan Vučurović.
Јovan Vučurović - Nova srpska demokratija  (Foto:volimpodgoricu.me/) -
Јovan Vučurović - Nova srpska demokratija (Foto:volimpodgoricu.me/)

- Našu podršku ima i deklaracija koja se priprema. Učestvovaćemo u njenoj izradi, daćemo konkretne prijedloge, ne samo o položaju Srba, nego i o kulturnom i drugim oblicima objedinjavanja Srba sa svih srpskih prostora - rekao je Vučurović za Vijesti.

On je poručio da Srbi iz Crne Gore pripadaju velikom narodu koji je dužan da šire razmišlja i zauzme poziciju koja neće ugrožavati nikog drugog.

Vučurović ističe da je važno realno sagledati gdje su u prošlosti bile slabosti Srba.

- Samo ono što nam se desilo u prethodnih 25 godina obavezuje nas da djelujemo zajedno i da se kao jedno biće pojavljujemo tamo gdje se evidentiraju problemi našeg naroda - kaže Vučurović.

Komentarišući izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je da je na nedavnom sastanku predstavnika Srba u regionu stanje sunarodnika u Crnoj Gori opisano kao "identitetski genocid nad srpskom nacionalnom zajednicom", Vučurović kaže da je predsjednik Srpske precizno skenirao položaj Srba u Crnoj Gori.

- Naš narod, crkva, kultura, identitet direktno su ugroženi i izloženi diskriminaciji. Ali, mi smo pokazali žilavost i nećemo dozvoliti da nas bilo ko nasilno asimiluje - naglasio je Vučurović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će između 25. novembra i 1. decembra biti završena deklaracija Srbije i Republike Srpske o objedinjavanju zajedničkih nacionalnih interesa, čiji je cilj očuvanje kulturnog identita jezika i pisma Srba.

Izvor: SRNA