latinica  ћирилица
10/08/2017 |  12:47 ⇒ 18:30 | Autor: RTRS

Hrvatska vratila stari iznos naknade za inspekcijski nadzor

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske potvrdilo je da je iznos naknade za inspekcijski nadzor vraćen na 90 kuna, odnosno 27,70 KM.
Carina - Foto: RTRS
CarinaFoto: RTRS

Iz Ministarstva je saopšteno da je iznos naknada smanjen izmjenom Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima, te da je dogovoreno da se od petka u potpunosti normalizuju kontrole na granicama.

Hrvatska je ranije usvojila mjere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici i 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU, što je izazvalo nezadovoljstvo susjednih zemalja.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je nakon jutrošnjih, završnih konsultacija sa hrvatskim ministrom Tomislavom Tolušićem to pitanje konačno usaglašeno i da se sve "vraća na staro". 

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao da je za Srbiju ovo zadovoljavajuće rješenje, ali da nema mjesta trijumfalizmu, niti tome da neko proglašava pobjedu i poraz. Naveo je da je jedino važno da se obezbijedi slobodan protok roba i da se uklone barijere.

- To je u interesu naših ekonomija i privreda, ali i dobrosusjedskih odnosa u čitavom regionu - rekao je Ljajić.