latinica  ћирилица
10/08/2017 |  19:24 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Ekološka katastrofa - pomor ribe u Ukrini kod Dervente (VIDEO)

Na rijeci Ukrini kod Dervente zabilježen je veći pomor ribe, a šta je uzrok ispituju nadležne institucije.
Pomor ribe - Foto: RTRS
Pomor ribeFoto: RTRS

Pomor ribe prvi je uočio ribočuvar na potezu od Keminog vrbaka u naselju Polje. Bijela riba , mrena, škobalj, klen, bjelica i druge vrste plutale su Ukrinom. Ribari ogorčeni.Kažu da će istrajati da se pronađe krivac koji je ugrozio život u prilično čistoj rijeci Ukrini.

- Ne znam da li je to prekršajna prijava ili krivična prijava samo znam da je to zločin prema ekologiji,prema ovim ljudima,prema nama,ali najvjerovatnije da je pravi uzrok tome ljudski faktor, kaže Mirko Bijelić, predsjednik SRD "Ukrina" Derventa.

Od čega je riba uginula znaće se tek kad stignu nalazi uzorkovane i vode i ribe. Nadležne institucije sve će da ispitaju , pa i navode da je površinom vode plovila bijela tečnost koja je dolazila iz pravca Industrijske zone. Mještani kažu da je rijeka čista, ali da ni njene obale nisu imune od komunalnog otpada.

Kao bivši ribar, ogorčen je i Vojo Čečavac. Kaže da rijeka Ukrina nije skoro imala takvih incidenata , ali da se prisjeća velikog pomora ribe 70.-tih godina. I tada je uzrok bio u industrijskoj zoni.

- Oni su nešto pustili veće količine nego što je dozvoljeno, te sumporne kiseline i stvarno je bio veliki pomor ribe, priča Čevavac. Kolika je šteta ovaj put,tek će da se utvrdi, kažu ribari. Izvijesno je jedino da već sada znaju da će morati poribljavati više nego što su planirali.

Zbog toga, kažu ribari, neće odustati od pronalaženja krivaca za ovaj ekološki incident.