latinica  ћирилица
11/08/2017 |  16:03 ⇒ 18:48 | Autor: RTRS

Na području Mrkonjić Grada požar i dalje aktivan (VIDEO)

U selu Podgorja, u opštini Mrkonjić Grad i dalje je aktivan požar koji je zahvatio površinu, dužine 15, a širine 10 kilometara.
Mrkonjić Grad - požar - Foto: RTRS
Mrkonjić Grad - požarFoto: RTRS

Stanje na požarištu je povoljnije u odnosu na prethodna dva dana. Šteta od požara je velika. Uzrok nije utvrđen, ali vatrogasci tvrde da je u pitanju ljudski faktor i da je požar izvan nepažnjom, ili namjerno.

U prijepodnevnim časovima vatrogasci iz Mrkonjić Grada, uspjeli su da lokalizuju požariše u zeseocima Cvijić i Ždrnje. Spriječili su da vatra ugrozi stambene i pomoćne objekte.

Gašenje požara otežava nepristupačan teren, pa se vatra gasi uz pomoć brentača i lopata, a voda se do mjesta požarišta nosi u naprtnjačama.

Gašenje otežava i jak vjetar koji često mijenja smjer i požar širi prema Dragnjić Podovima u opštini Šipovo, Gerzovu i zaseocima Špirići i Tomčići u selu Baraći.

Na gašenju požara angažovana je mehanizacija vatrogasnih društava, komunalnih preduzeća i šumskih gazdinstava iz Mrkonjić Grada i Šipova. Trenutno stanje na požarištu je povoljnije.

- Što se tiče požara ostali su neki da kažemo krajevi, repovi, a trenutno nemamo ništa u opasnosti - kaže starješina Vatrogasne jedinice Mrkonjić Grad Željko Laketić.

U gašenju požara učestvuje oko 120 vatrogasaca, radnika šumskih gazdinstava i mještani. Nadaju se da će u gašenju požara pomoći i kiša koju meteorolozi najavljju za narednu noć.