latinica  ћирилица
16/08/2017 |  17:53 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Savčić: Ustavni sud BiH dovodi Srpsku u situaciju da brani ono što je njeno

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da Ustavni sud BiH, odlukom da odbije apelaciju Republike Srpske u vezi sa vojnim objektom "Veliki Žep" kod Han Pijeska, neće omogućiti ništa posebno Oružanim snagama BiH, već je riječ o inatu da se Srpska na svaki način dovede u situaciju da brani ono što je njeno.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

- Imovina Republike Srpske ni na koji način ne ometa funkcionalnu sposobnost Oružanih snaga BiH. Oni mogu da koriste tu imovinu, niko im neće smetati da obavljaju svoje redovne i bilo koje druge poslove. Prosto je riječ o inatu - da branimo nešto što nema potrebe da nam uzimaju - rekao je Savčić.

On je naveo da nema potrebe da se na ovakav način rješeva pitanje takozvane perspektivne imovine.

- To je jedan stub na "Velikom Žepu"! Pa treba li ponovo da se tučemo za "Veliki Žep" kao što smo se tukli u avgustu 1992. godine?! Dakle, apsolutno ne osporavamo Oružanim snagama BiH da koriste onaj dio imovine Srpske koji im je neophodan za obavljanje njihovih poslova - istakao je Savčić.

On je naglasio da je BiH daleko od odluke da li će pristupiti NATO i da se to vjerovatno neće dogoditi.

- Stav BORS-a je jasan - NATO je daleko. Moje mišljenje je da od članstva Srba u NATO paktu nema ništa. Mi smo kroz istoriju često bili primorani da budemo u funkciji nekakvih tuđina, počevši od naših dječaka koji su kao janičari odvođeni u Tursku, do službe u Austrougarskoj. Nećemo više i nema potrebe! Za koga da služimo? - pita Savčić.

Govoreći o novom prijedlogu nacrta zakona o pravima poslanika prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske, čija izrada je najavljena, Savčić je istakao da će mu se BORS suprotstaviti ukoliko bude pravljen na istom principu kao stari prijedlog koji je predviđao da prava poslanika budu ekstremno veća od boračkih.

- Ovo je otvoreno pitanje i najavljeno mi je da ćemo polovinom septembra razgovarati o tome. Vidjećemo šta bude na dnevnom redu i tada ćemo moći konkretno da se izjasnimo. Sada ne bih mogao da budem izričit o tome, jer ne znam kakav je sadržaj novog prijedloga - rekao je Savčić.

On je podsjetio da je nakon povlačenja nacrta zakona o pravima poslanika prvog saziva Narodne skupštine Srpske stav BORS-a bio da nema ništa protiv da se izjednače prava po osnovu učešća u ratu, što je u dobroj mjeri učinjeno.

- Na primjer, prima se naknada odlikovanom borcu, ali poslanik ne može da prima borački dodatak zbog toga što nije učestvovao u borbi. Veliki broj boraca bi time bio oštećen, jer ako date nekome neko pravo koje nije stekao, onda se to pravo ne može ni priznati - rekao je Savčić.

Izvor: SRNA