latinica  ћирилица
17/08/2017 |  10:32 ⇒ 10:51 | Autor: RTRS

Austrija pojačala kontrole, vojska na granici

Austrija je počela pojačane kontrole svojih granica, u cilju smanjenja broja ilegalnih migranata koji dolaze u zemlju.
Autrija uvodi strogu kontrolu granice (foto: novi.ba/clanak) -
Autrija uvodi strogu kontrolu granice (foto: novi.ba/clanak)

Prvi put na granici na Breneru između Tirola i italijanskog Јužnog Tirola, nekadašnje austrijske teritorije, vojska pomaže pograničnoj policiji u kontrolama i borbi protiv ilegalnih migranata.

Na granicu na Breneru prekomandovano je 70 vojnika, čiji je glavni zadatak da izvlači ilegalce iz vozova.

Kontrola na ovoj međi je pojačana iako je, u poređenju sa prošlom godinom, uhvaćeno manje ilegalnih migranata.

Do avgusta ove godine policija je zaustavila 4.463 ilegalnih migranata, a prošle godine, u istom periodu bilo ih je još 7.749. Djelovanje pogranične policije i vojske ograničeno je na pogranični region, a u fokusu kontrola su teretni vozovi, jer je samo u julu u vagonima pronađeno 49 ilegalnih migranata.

Takođe kontrolišu se i međunarodni autobusi, kamioni. Time se, kako je naglašeno, želi se uputiti poruka krijumčarima i zaustaviti ilegalna migracija.

U Štajerskoj, na granici sa Slovenijom, takođe, su pojačane kontrole, jer iako je balkanska ruta zatvorena, grupe krijumčara postaju sve veće. Policija sprovodi nenajavljene kontrole na manjim putevima, a pomaže im vojska.

Do avgusta je zaustavljno oko 800 ilegalaca, a kontrolišu se sva vozila koje koriste krijumčari da bi prevezli ilegalce.

U Štajerskoj policiji pomaže oko 160 austrijskih vojnika. U Koruškoj, na granici sa Slovenijom I Italijom, takođe su pokrenute velike kontrole u pograničnom regionu. Policija kontroliše sve kamione, kombije, a kontrole će se sprovoditi u blizini granice sa Italijom I Slovenijom.

U Koruškoj je, od početka godine, zaustavljeno 1.538 ilegalnih migranata, većina oko mjesta Filah, zbog čega su prve kontrole počele u ovom regionu.

I u pokrajini Burgenland koja graniči sa Mađarskom, pojačane su kontole vozila na ulasku, ali i "dublje" u zemlji.

Izvor: Tanjug