latinica  ћирилица
18/08/2017 |  12:54 | Autor: RTRS

Nikolić: Raditi na stalnom unapređenju odnosa Srpske i Srbije

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić ocijenio je da je saradnja Srbije i Republike Srpske bratska, ali i da treba raditi na njenom stalnom unapređenju.
Vladimir Nikolić -
Vladimir Nikolić

On je istakao da je razvoj privrede zajednički prioritet, ali da se mora raditi na formiranju zajedničke platforme o unapređenju ekologije i podizanju svijesti u borbi za očuvanje životne sredine.

"Taj prirodni potencijal ne čuvamo, naprotiv, poplave, požari, odroni i ostalo nas upozoravaju da se nemarno odnosimo prema životnoj sredini", rekao je Nikolić Srni.

On je istakao da na kulturu gleda kao na najvažniju sponu i najveću šansu Srpske i Srbije, ne samo u smislu promocije srpske tradicije, koja se baštini od predaka i dijela savremenika, nego u njenom sveobuhvatnom značenju - i umjetnost i kultura življenja, zdravstvena kultura, politička kultura.

"Tako gradimo mostove sa trajanjem, koji nadmašuju naše živote, jer ćemo samo tako imati šta da ostavimo svome potomstvu. Јedino što ostaje kada sve prođe je kultura", poručio je Nikolić.

Generalni konzulat Srbije ostvaruje dobru saradnju ne samo sa republičkim, već i lokalnim nivoom u Srpskoj, što potvrđuje nedavno priznanje od grada Bijeljine za doprinos i podršku građanima u ostvarivanju prava i interesa kod organa Srbije.

"Priznanje koje smo dobili od grada Bijeljine je za sve nas od velikog značaja, pre svega, zbog činjenice da su prepoznati naši napori posvećeni opštem dobru i javnom interesu", istakao je Nikolić.

Srbija i Srpska kontinuirano rade na unapređenju međusobne saradnje, što je definisano i Sporazumom o specijalnim i paralelnim odnosima, čiji je cilj razvoj institucionalnih i svih drugih oblika saradnje u okviru opštih političkih i privrednih uslova, uz uvažavanje posebnih interesa.

Učesnice su se obavezale da će posebno unapređivati saradnju u oblasti privrede i korišćenja privrednih resursa, planiranja, zakonodavstva, privatizacije i denacionalizacije, nauke i tehnologije, obrazovanja, kulture i sporta, zdravstva i socijalne politike, turizma i zaštite okoline, informisanja, zaštite sloboda i prava građana u skladu s najvišim međunarodnim priznatim standardima, te suzbijanju kriminala.

Izvor: SRNA