latinica  ћирилица
21/08/2017 |  11:04 ⇒ 11:07 | Autor: RTRS

Za izgradnju ŠC "Alija Izetbegović" nagrađen ambasadorskim mjestom?

Imenovanje nekarijernih diplomata za ambasadore po partijskoj, prijateljskoj i rodbinskoj liniji, po čemu je BiH jedan od najdrastičnijh primjera u Evropi, biće nastavljeno i uhljebljenjem kadra SDA, SDS-a i PDP-a, piše Glas Srpske.
Ambasador Makarević u Pakistanu - Foto: RTRS
Ambasador Makarević u PakistanuFoto: RTRS

Nakon što nije prošao bezbjednosne provjere za ambasadora BiH pri Misiji NATO-a, penzionisani brigadni general Sakib Forić biće ambasador u Pakistanu, gdje bi trebalo da zamijeni Nedima Makarevića iz SDA koji ide za ambasadora u Norvešku, navodi ovaj list.

"Nakon povratka iz Pakistana, Makarević će biti usmjeren u Norvešku vjerovatno zbog zasluga jer je u Pakistanu izgradio školski centar koji nosi ime 'Alija Izetbegović'. Mada je izgradnju ovog školskog centra obilježio skandal, to nije smetalo Izetbegoviću da ga predloži za ambasadora u Norveškoj", rekao je izvor Glasa Srpske iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

U ovom ministarstvu kažu da ih je advokatska kancelarija iz Pakistana obavijestila da je Makarević umiješan u slučaj prevare i pronevjere novca za izgradnju škole u Pakistanu.

"O svemu je informisano Predsjedništvo BiH, koje se nije izjasnilo o tome. Ministarstvo inostranih poslova BiH nije bilo upoznato o aktivnostima ambasadora Makarevića u izgradnji školskog centra u Pakistanu, za čiju izgradnju nisu korištena sredstva Ministarstva, niti imamo informacije na koji način su prikupljena, a samim tim niti informacije o eventualnim pronevjerama", naveli su iz MIP-a BiH.

Makarević i pakistanski šeik Sijed Mudasir Nazar Šah, navodi list, bili su partneri u izgradnji i opremanju škole u Pakistanskoj provinciji Pendžab.

Troškove je trebalo da snose po principu pola-pola, međutim, pakistanski mediji su objavili da Makarević novac za izgradnju, koji je prikupljao na dobrotvornim priredbama, nikada nije uplatio svom pakistanskom partneru i da mu je umjesto toga prijetio.

Makarević tvrdi da je njegov partner pronevjerio novac i da je zbog toga za njim raspisana potjernica.

Pozivajući se na izvor iz MIP-a, Glas Srpske piše da će, zahvaljujući partijskim kombinatorikama, za ambasadora u Kanadi biti imenovan Srđan Lalić, sin poslanika SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenada Lalića, dok bi ambasadorsku poziciju u Crnoj Gori trebalo da preuzme kadar PDP-a Vinko Radovanović.

Izvor: SRNA