latinica  ћирилица
21/08/2017 |  11:24 ⇒ 11:33 | Autor: RTRS

Bošnjacima u Americi smeta spomenik generalu Mihailoviću

Fejsbuk grupa "Bosanski Amerikanci" pozvala je dobrovoljce da im pomognu "u organizovanju rušenja" spomenika komandantu Јugoslovenske vojske u otadžbini generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, postavljenih u Americi, što se pretvorilo u poziv na linč je su neki odmah tražili adresu ne bi li ga sami uklonili, pišu Večernje novosti.

List navodi da su muslimani sa teritorije bivše Јugoslavije riješili da iskoriste euforiju u vezi sa rušenjem spomenika pripadnicima Konfederacije u Američkom građanskom ratu, koja je počela nemirima u Šarlotsvilu.

Prvi na udaru ove grupe našao se spomenik generalu Mihailoviću podginut pored Hrama Svetog Save u Libertvilu u Ilinoisu pored kojeg se tradicionalno obilježava Dražindan 17. jula, što je datum kada su ga 1946. godine tadašnje jugoslovenske komunističke vlasti strijeljale.

"S obzirom da gradonačelnici i guverneri američkih gradova sklanjaju spomen-obilježja Konfederaciji, naša zajednica u Ilinoisu predlaže da se isto tako tretiraju i spomenici Draži, vođi takozvanog Trećeg srpskog ustanka", piše na "Fejsbuk" stranici ove grupe.

Oni su Mihailovića nazvali "prethodnikom bosanskog genocida" i zatražili pomoć dobrovoljaca da spomenik bude "legalno srušen" tako što će biti "pročešljani" lokalni, državni i federalni propisi i nađene pravne mogućnosti, od pozivanja na to da je Draža "ratni zločinac", pa do činjenice da su crkva i država u SAD odvojene.

Organizacija srpskih četnika "Ravna Gora" iz Čikaga oglasila se saopštenjem u kojem navodi da "izgleda da bošnjačka zajednica nišani na spomenike đeneralu Draži Mihailoviću kod Manastira Svetog Save u Libertvilu, manastira Nova Gračanica na Trećem jezeru i kod Saborne crkve Svetog Save u Milvokiju".

U Manastiru Sveti Sava u Libertvilu bio je sahranjen pjesnik Јovan Dučić, čiji su posmrtni ostaci preneseni u Trebinje 2000. godine. Tu je 14. novembra 1970. godine sahranjen i kralj Petar Drugi Karađorđević, a do 1991. godine tu je počivao i vladika Nikolaj Velimirović.

Američki predsjednik Hari Truman 29. maja 1948. godine posthumno je odlikovao generala Mihailovića najvišim savezničkim priznanjem - Orednom legija zaslužnih prvog stepena. Mihailovića su odlikovali i francuski general Šarl de Gol, te poljski Vladislav Sikorski.

Viši sud u Beogradu 14. maja 2015. godine rehabilitovao je Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine.

Sud je tada poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije strijeljan.

Izvor: SRNA