latinica  ћирилица
21/08/2017 |  12:02 ⇒ 12:16 | Autor: RTRS

Pjesnikinji Savi Krneti nagrada "Stražilovo"

Nagrada "Stražilovo" za najbolju knjigu poezije objavljenu u "Brankovom kolu" pripala je zbirci poezije "Kućišta" pjesnikinje Save Krnete.
Sava Krneta - Foto: arhiv
Sava KrnetaFoto: arhiv

U obrazloženju odluke žiri je naveo da je Krneta, koja je rođena u Strmici kod Knina, u "Kućištima" pisala o dinarskom ambijentu uvijenom u tišinu sa prizorima napuštenih predjela.

"Krneta time ustoličuje sopstvenu bol kao meritorni kardiogram promijenjenog života mnogih krajiških Srba", navedeno je u obrazloženju žirija.

Nagrada "Stražilovo" za najbolje pjesničke prvence ravnopravno je pripala Rastku Lončaru, Dušanu Zaharijeviću, Gorici Radmilović, Nikoli Rausavljeviću i Milanu Ćosiću, saošteno je iz "Brankovog kola".

Lončar je nagradu dobio za zbirku "Nervi od volframa", Zahrijević za "Antologiju srpskog pjesništva /Antilogiju svevremenog rečništva/", Radmilović za knjigu "Striži masku, konak nemaš", a Rausavljević i Ćosić za zajedničku zbirku "Kad uhvatim tišinu".

Žiri je u obrazloženju naveo da su ovogodišnji talenti "Brankovog kola" na početku svoje književne karijere zaslužili da budu ovjenčani prestižnom nagradom "Stražilovo".

"Oni to zaslužuju po mjeri svoga dara i konkretnih rezultata, te po dubini posvećenosti, stvaralačke ozbiljnosti i ljubavi prema poeziji i literaturi", navodi se u obrazloženju žirija "Brankovog kola".

Žiri pjesničke institucije "Brankovo kolo" činili su Nenad Grujičić, koji je bio predsjednik, te Marija Sloboda i Ivan Lalović.

Ovogodišnja nagrada "Stražilovo" biće svečano uručena laureatima na predstojećem 46. "Brankovom kolu" 9. septembra.

Јedna od najvećih pjesničkih manifestacija u regionu "Brankovo kolo", trajaće od 8. do 18. septembra.

Manifestacije je u znaku 170 godina od izlaska prve knjige pjesama Branka Radičevića u Beču.

Izvor: SRNA