latinica  ћирилица
21/08/2017 |  14:50 | Autor: RTRS

Dačić: Želimo dobre odnose, ali štitimo svoje interese

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da Beograd želi dobre odnose sa Skopljem, ali da je obaveza Srbije da zaštiti svoje interese i da u skladu sa tim primijeni osnovne diplomatske principe, prvenstveno reciprociteta u svim oblastima.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

- Želimo da gradimo dobre odnose, zato što smo susjedi, zato što imamo mnogo zajedničkih interesa i zato što su to dva bliska naroda. Ali naša je obavezada zaštitimo svoje interese - rekao je Dačić.

On je potvrdio da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni, jer je nedvosmisleno, sa jasnim dokazima, ustanovljeno pojačano ofanzivno djelovanje prema Srbiji, u čemu je, kako kaže, svakako prisutan i strani faktor.

- Mi ćemo preduzeti mjere da se pripremimo za rad u jednom takvom okruženju - istakao je Dačić i potvrdio da je o situaciji u vezi sa Makedonijom jutros razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić.

- Već sljedeće sedmice, poslije sastanaka koje ćemo ovdje imati, a imaćemo i sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dio našeg osoblja biće vraćen u Skoplje. Ambasador će biti vraćen kasnije, kada završimo sve konsultacije koje imamo namjeru da sprovedemo u Beogradu - rekao je Dačić.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je ranije da je Srbija sve zaposlene u Ambasadi svoje zemlje u Skoplju pozvalo na hitne konsultacije u Beograd, ne otkrivajući razlog zašto je to učinjeno.

Izvor: SRNA