latinica  ћирилица
22/08/2017 |  15:42 ⇒ 15:49 | Autor: RTRS

Banjaluka izrasla u veliki kulturni centar

Banjaluka je izrasla u veliki kulturni centar i od Srbije, Evrope i svijeta pokušava da uzme samo ono što je najbolje, izjavio je danas predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević.
Muzej Republike Srpske - Foto: RTRS
Muzej Republike SrpskeFoto: RTRS

Samo na taj način se može razviti kvalitetan kulturni umjetnički kadar, izjavio je Bjelošević u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda, i dodao, da je krajnje vrijeme da se promijeni pogrešna percepcija Banjaluke kao periferije.

Bjelošević je istakao da je Republika Srpska "naslonjena na Srbiju u mnogo čemu" i podsjetio da je od otvaranja Akademije umjetnosti 1998. godine u Banjaluci većina profesora dolazila iz Srbije, te je zahvaljujući toj saradnji banjalučka Akademija "došla na ozbiljan glas".

- Beograd je prva naša lokacija, tamo gdje se obraćamo i u što vjerujemo. Stalno prožimanje daje rezultate i danas smo se dogovorili da se saradnja u kulturi poveća, ojača i osmisli na pravi način i da već od iduće godine budu rađeni projekti. Beograd otvara vrata međunarodne saradnje koja do sada nama nije bila dostupna - rekao je Bjelošević.

Delegacija Grada Banjaluke danas je u okviru Kočićevog dana u Beogradu položila cvijeće na grob Petra Kočića na Novom groblju i na spomenik u Čuburskom parku, a imala je i sastanak sa predstavnicima Sekretarija za kulturu Grada Beograda.

Izvor: SRNA