latinica  ћирилица
23/08/2017 |  08:54 ⇒ 08:55 | Autor: RTRS

Tači i Ramuš Haradinaj neće odgovarati za ratne zločine!?

Specijalni sud za ratne zločine takozvane OVK definitivno će početi sa radom krajem ove, ili početkom naredne godine. Prvi optuženi najvjerovatnije će biti Daut Haradinaj. Njegov brat Ramuš ali i kosovski predsjednik Hašim Tači, biće samo svjedoci u suđenjima.

Izvor "Blica", neimenovani diplomata sa Kosova, kaže da je sve spremno za podizanje optužnica i prva hapšenja. Strani diplomata ,na koga se beogradski dnevnik poziva, kaže da će procesuiranja za ubistva, otmice, protjerivanja stanovništva dovesti na klupu suda oko stotinu lokalnih Albanaca među kojima je i veliki broj komandanata terorističke OVK.

Daut Haradinaj je, kako se podsjeća, učestvovao u posebno teškim zločinima u improvizovanom zatvoru u Glođanima, a kako se navodi u spisima srpskih istražitelja, neposredno je učestvovao u ubistvima srpskih civila, policajaca, ali i svjedoka u suđenju protiv njegovog brata Ramuša pred Haškim tribunalom.

Za Hašima Tačija "Blicov" izvor kaže da će on, kao i Kadri Veselji, koji je ponovo kandidat za predsjednika Skupštine samoiproglašenog Kosova, najvjerovatnije biti pozvani samo u svojstvu svjedoka za ratne godine na Kosovu. Prema saznanjima ovog lista, hapšenja lokalnih Albanaca izvodiće specijalizovana jedinica Euleksa iz Poljske, uz podršku kosovske policije.

Izvor: B92