latinica  ћирилица
23/08/2017 |  10:31 ⇒ 21:09 | Autor: RTRS

Do kraja ljeta u saobraćaju dionica Mahovljani-Drugovići (VIDEO)

Do kraja ljeta trebalo bi da bude pušteno u saobraćaj prvih desetak kilometara druge dionice autoputa "9. januar" Banjaluka - Doboj na pravcu od petlje "Mahovljani" do laktaškog sela Drugovići.
Autoput - Foto: RTRS
AutoputFoto: RTRS

Puštanje uskoro u saobraćaj dionice od Mahovljana do Drugovića posebno je obradovalo vozače.

Povoljne vremenske prilike građevinari svakodnevno koriste kako bi što prije završili radove. Glavni objekti na trasi nadvožnjaci na magistralnom putu Gradiška-Banjaluka i Laktaši-Srbac, kao i most preko rijeke Vrbas odavno su završeni.

Davor Vučković,iz Autoputeva Republike Srpske, kaže da su radovi u završnoj fazi i da se trenutno postavlja rasvjeta i zaštita od buke, a na većem dijelu dionice postavljen je završni sloj asfalta, tako da u narednom periodu očekuju relativno brzi završetak fizičkih radova.

Nova dionica auto-puta znatno će rasteretiti i saobraćajnice u centru Laktaša.

Načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović očekuje da će to mnogo značiti za rasterećenje saobraćaja, ali i za jačanje privrede, jer je veliko nagažovanje domaćih resursa.

Paralelno sa završetkom radova Autoputevi Republike Srpske pripremaju i neophodnu dokumentaciju za izdavanje upotrebne dozovole od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

U Autoputevima ističu da će odmah po završetku druge dionice autoputa "9. januar" Banjaluka - Doboj, na pravcu od Banjaluke do Prnjavora, započeti izgradnja dionice Koridora 5C, na pravcu od Kladara do Doboja u dužini od šest kilometara.

U toku je priprema tenderske dokumentacije, kao i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na pomenutoj dionici, a s prvim danima nove građevinske sezone 2018. godine mogli bi da počnu i prvi radovi.

U okviru realizacije projekta izgradnje mreže autoputeva i brzih puteva u Srpskoj, ovo preduzeće sprovodi niz aktivnosti na pripremi novih projekata, čijom bi realizacijom Republika Srpska dobila nove kilometre visokokvalitetnih, savremenih saobraćajnica.

Osim projekata prvog prioriteta, među kojima su i projekti autoputa Banjaluka-Mliništa, Banjaluka-Prijedor i Brčko-Bijeljina-granica sa Srbijom, Autoputevi Srpske pregovaraju sa potencijalnim stranim partnerima i o drugim pravcima, koji će se, takođe, naći u mreži autoputeva i brzih puteva.