latinica  ћирилица
23/08/2017 |  16:09 ⇒ 17:59 | Autor: RTRS

Bijeljina- Mladi njeguju volonterski rad (VIDEO)

Na teritoriji grada Bijeljina funkcioniše više od 80 nevladinih organizacija, od čega je u registru omladinskih organizacija prijavljeno 17 udruženja, koja se isključivo bave omladinskim volonterizmom.
Bijeljina: Volonteri - Foto: RTRS
Bijeljina: VolonteriFoto: RTRS

Posljednjih godina nekoliko udruženja prestalo je s radom, ali i dalje postoje svijetli primjeri omladinskih organizacija koje svoje volonterske zadatke izvršavaju s velikim uspjehom.

Lokalni volonterski servis u Bijeljini okuplja oko stotinu mladih koji su uvijek spremni da se odazovu za razne aktivnosti tokom godine. Koordinator servisa Mladen Đurić koji se već nekoliko godina bavi volonterizmom kaže da trenutna situacija u Bijeljini nije idealna i da zajedno sa kolegama radi na promociji omladinskog aktivizma.

- To je socijalizacija, uključenost, integracija i slično, gdje se trudimo da uvežemo veliki broj mladih iz različitih socijalnih, ekonomskih, društvenih, vjerskih pripadnosti, gdje oni zajedno rade na integraciji i socijalizaciji, a samim tim rade na smanjenju predrasuda i stereotipa kod mladih - kaže Đurić.

Da je situacija u omladinskom sektoru nešto lošija, govori i podatak da je nekoliko udruženja prestalo s radom, kao npr. Omladinski savjet koji je okupljao desetak organizacija. Ipak, ima i svijetlih primjera, jer se pojavljuju novi mladi ljudi i udruženja koja će se boriti za bolji položaj mladih.

- Socijalizacija mladih, njihovo povezivanje i mobilnost, učešće mladih u donošenju bitnih odluka i izradi strateških akata koje donosi opština i gradska uprava, a koje se tiču pitanja mladih su stvari na kojima ćemo mi raditi - istakao je Đorđe Mirković, predsjednik omladinske organizacije "Senat mladih Omote" Bijeljina.

Grad Bijeljina trenutno ima potpisane ugovore za finansijsku podršku 40 projekata sa iznosom od 1.500 do 4.000 maraka. Svjesni su da to nisu veliki iznosi, ali razlozi nešto slabijeg omladinskog aktivizma u Bijeljini, predstavnici gradske uprave vide u smjeni generacija.

Šef odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti grada Ljubica Mlađenović kaže da je za očekivati da se mladi kada završe fakultet i navrše 25 godina života posvećuju nekim drugim aktivnostima, te da polako zanemaruju omladinski interes.

Omladinski volonterizam mladom čovjeku, iako ne donosi zaradu, otvara nove vidike i pruža nova iskustva. Sami aktivisti smatraju da će im to pomoći da osnaže sebe za sve izazove koji ih u životu očekuju.