latinica  ћирилица
23/08/2017 |  17:06 ⇒ 18:29 | Autor: RTRS

Karan: Nacrt zakona o fondu solidarnosti ima opštu podršku

Generalni sekretar Službe predsjednika Republike Srpske Siniša Karan rekao je da Nacrt zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu ima podršku građana, političkih partija i institucija Srpske.
Siniša Karan - Foto: SRNA
Siniša KaranFoto: SRNA

Karan je, prije pete po redu javne rasprave o ovom nacrtu zakona, koja se danas održava u Doboju, rekao novinarima da su dosadašnje primjedbe i sugestije sa održanih javnih rasprava usmjerene na to da se pospješe određena zakonska rješenja, da bi bila preciznija i jasnija.

"Zakon je odgovor društva i institucija, u ovom slučaju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, da se ovom vrlo važnom pitanju, koje tretira teška oboljenja djece koja nije moguće adekvatno zbrinuti u zdravstvenim ustanovama Srpske i ustanovama sa kojim Fond zdravstvenog osiguranja ima ugovore, pristupi na institucionalan, stalan i zakonit način", naveo je Karan.

On je dodao da će se na ovaj način eliminisati eventualne nepravilnosti koje su do sada pratile aktivnosti prikupljanja sredstava, za koje je naveo da su bila povremena i "ad-hok".

Predviđeni su i mehanizmi koji će pratiti punjenje budžeta tog fonda solidarnosti, koje će biti transparentno, a posebno tijelo će kontrolisati njegovo trošenje.

"Stručna komisija će svojim ocjenama i nalazima dati uputstvo o težini slučaja i sa organima-upravnim odborom i direktorom Fonda donijeti konačno rješenje. U njemu će biti apostrofirana zdravstvena ustanova koja se na naučnoj bazi bavi tom bolešću i koja će dati garanciju potpunog ili djelimičnog izlječenja, kao i iznos troškova liječenja", pojasnio je Karan.

Zakonsko riješenje bi, dodao je on, takođe pospješilo borbu protiv teške situacije koja pogađa roditelje takve djece, a društvu omogućilo da svojom solidarnošću pokaže veliko srce, što je već mnogo puta dokazalo.

On je podsjetio da je punjenje budžeta Fonda isključivo na bazi solidarnosti građana, izdvajanjem na dobrovoljnoj osnovi 0,25 odsto plate, uz poseban doprinos opština i gradova, te drugim donatorskim sredstvima.

Karan očekuje da bi već u septembru na prvoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Prijedlog zakona o fondu solidarnosti mogao biti upućen u proceduru na usvajanje.

Karan je naveo da su javne rasprave o Nacrtu zakona o fondu solidarnosti održane u Istočnom Sarajevu, Trebinju, Zvorniku i Bijeljini, te da će biti nastavljene u Prijedoru i Banjaluci.

Narodna skupština Srpske usvojila je u julu Nacrt zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu - prijedlog predsjednika Republike, kojim se uređuje osnivanje, status, djelatnost, organizacija Fonda, izvori i način prikupljanja sredstava Fonda, način raspodjele sredstava, te praćenje rada.

Izvor: Srna