latinica  ћирилица
23/08/2017 |  17:28 | Autor: RTRS

Stranci u Srbiji mogu kupovati zemlju tek za deset godina

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je da je izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, o kojima će sutra raspravljati Skupština, predviđeno da stranci u Srbiji mogu da kupuju poljoprivredno zemljište od privatnih lica tek za deset godina i to najviše dva hektara.
Branislav Nedimović - Foto: TANЈUG
Branislav NedimovićFoto: TANЈUG

Nedimović je podsjetio da član 85 Ustava Srbije jasno navodi pod kojim uslovima i kako strana pravna lica mogu da dođu u situaciju da budu vlasnici imovine.

On je dodao da strana pravna lica mogu kupovati zemlju samo ako postoji poseban međunarodni sporazum koji mora da bude ratifikovan u parlamentu.

"To važi samo za državljane članica EU, na osnovu elemenata dogovorenih 2008. godine prilikom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je Nedimović novinarima u Beogradu.

On je ocijenio da je, kada je riječ o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, loše pregovarano i da je Srbija jedina zemlja koja je prije ulaska u EU došla u poziciju da omogući prodaju zemlje strancima.

Skupština Srbije počeće sutra novu vanrednu sjednicu na čijem dnevnom redu su predložene izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će stranim državljanima ograničiti kupovinu zemljišta.

Ovaj zakon treba da spriječi potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, što je bilo predviđeno Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju trebalo bi da počne 1. septembra, a njime se izjednačavaju prava građana Srbije i EU pri kupovini poljoprivrednog zemljišta.

Izvor: Srna