latinica  ћирилица
24/08/2017 |  13:52 ⇒ 13:53 | Autor: RTRS

Crnadak očekuje skoro pristupanje transportnoj zajednici

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak očekuje da će doći do skorog pristupanja BiH Transportnoj zajednici, a samim tim i do realizacije investicija i grantova ponuđenih od EU.
Igor Crnadak - Foto: RTRS
Igor CrnadakFoto: RTRS

Tokom susreta u Budimpešti sa ambasadorima koji BiH nerezidentno pokrivaju iz glavnog grada Mađarske, Crnadak ih je obavijestio o napretku u odnosima sa zemljama regiona, istakavši opredijeljenost BiH za dalji razvoj dobrih komšijskih relacija posebno u okviru procesa zapadnobalkanske šestorke.

On je informisao ambasadore o značajnom napretku procesa evropskih integracija BiH, te se zahvalio prisutnim ambasadorima iz zemalja EU na podršci koju pružaju BiH na tom putu, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je rekao da su evropske integracije top prioritet spoljne politike BiH, čije institucije intenzivno rade na usaglašavanju odgovora na Upitnik Evropske komisije u namjeri da taj veliki posao okončaju do kraja ove godine.

Ističući da BiH ima dobre prijateljske veze sa zemljama koje BiH nerezidentno pokrivaju iz Budimpešte, Crnadak je naveo da postoji stalna potreba daljeg jačanja biletaralnih veza, prije svega na ekonomskom planu.

Na zahtjev prisutnih ambasadora, Crnadak ih je informisao o toku izgradnje auto-puta Budimpešta-Sarajevo na koridoru "Pet-ce" i mogućnostima za skoru obnovu željezničke linije između ova dva grada.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Argentine, Bjelorusije, Kanade, Čilea, Kube, Kipra, Indije, Moldavije, Filipina i Tajlanda.

Osim njih sastanku su prisustvovali i otpravnici poslova Vijetnama, Nigerije i Litvanije.

Izvor: SRNA