latinica  ћирилица
24/08/2017 |  16:58 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

SM BiH: Do septembra tehnička finalizacija odgovora na Upitnik

Savjet ministara BiH na današnjoj sjednici nije razmatrao dopunu Izvještaja o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta. Ova tačka skinuta je s dnevnog reda jer sjednici nije prisustvovao resorni ministar Ismir Јusko.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Savjet ministara primio je k znanju Informaciju Direkcije za evropske integracije u kojoj je navedeno da bi tehnička finalizacija odgovora na Upitnik Evropske komisije trebalo da bude završena do 1. septembra.

U informaciji se dodaje da su u radu radnih grupa, koje su u avgustu održale 34 sastanka, i postupku tehničke finalizacije uočene određene teškoće posebno u obezbjeđivanju kvoruma, a problem predstavlja i nepridržavanje dogovorenih rokova za pojedine aktivnosti, nedostavljanje traženih informacija, podataka i propisa, odnosno prečišćenih akata.

Po završetku tehničke finalizacije odgovora iz Upitnika, predsjedavajući radnih grupa, uz saglasnost oba zamjenika, odgovore će dostaviti Komisiji za evropske integracije koja će ih proslijediti koordinatorima procesa evropskih integracija u BiH na potvrđivanje u skladu sa internim procedurama, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Sporna pitanja koja se pojave u toku tehničke finalizacije predsjedavajući radne grupe će, uz saglasnost oba zamjenika, dostaviti Komisiji za evropske integracije i eventualno drugim tijelima sistema koordinacije, uz zahtjev za usaglašavanje.

U Informaciji se navodi da nakon usaglašavanja spornih pitanja i potvrde odgovora, slijedi prevođenje Upitnika Evropske komisije.

Naknada tužiocima i sudijama za smješataj i odvojeni život

Savjet ministara je utvrdio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kojima se predviđa da sudije i tužioci imaju pravo na troškove smještaja i naknadu za odvojeni život. Predsjednik suda i glavni tužilac imali bi pravo na troškove smještaja u visini propisanoj podzakonskim aktom za rukovodioca institucije, a sudije i tužioci u visini predviđenoj za ostale rukovodeće državne službenike.

Sudije i tužioci imali bi pravo i na naknadu za odvojeni život pod uslovom i u visini utvrđenoj podzakonskim aktom za zaposlene u insitucijama BiH.

Predviđeno je da pravo na novčanu naknadu za topli obrok i prevoz, pored sudija i tužilaca, ima i stručno osoblje.

Ministarstvo pravde BiH dostaviće Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje u redovnoj proceduri, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara je, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, donio odluku o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i s posla u institucijama BiH, a procjena je da će primjenom ove odluke biti ostvarena godišnja ušteda u budžetu BiH u iznosu 725.000 KM.

Odlukom je predviđen model obračuna naknade za prevoz zasnovan na iznosu dnevne, odnosno sedmične naknade prema dužini putovanja s posla i na posao zaposlenih u institucijama BiH, a mjesečna naknada u ove svrhe neće prelaziti 300 KM.

Primjena odluke počeće od 1. oktobara.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog sporazuma o finansiranju između BiH i KFV-a, Frankfurt na Majni, za projekat prikupljanja i tretmana otpadnih voda u Zenici u iznosu od 13,5 miliona evra, čiji je cilj unapređenje životnih uslova stanovništva Zenice i zaštita prirodnih resursa.

Danas je usvojen i prijedlog za zaključivanje memoranduma o razumijevanju između Savjeta ministara i Irana o saradnji u oblasti veterinarstva, koji treba da olakša promet životinja i proizvoda životinjskog porijekla.

Savjet ministara utvrdio je prijedlog aneksa Memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje fonda za reformu javne uprave između donatora, te donio odluku o izdvajanju sredstava za sufinansiranje Fonda za reformu javne uprave iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period 2018-2020. godine u iznosu od po 150.000 KM za svaku godinu, s ciljem sprovođenja Strategije reforme javne uprave u BiH.

Usvojen je i Izvještaj o državnoj pomoći u BiH u 2016. godini u kojem se navodi da je u prošloj godini u BiH dodijeljena državna pomoć u ukupnom iznosu od 341.233.224 KM, što je povećanje za 41.536.203 KM ili 12,17 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Pomoć je dodijeljena, između ostalog, sektoru industrije i usluga za promovisanje regionalnog razvoja, za obavljanje usluga od opšteg ekonomskog interesa, kao i u oblasti poljoprivrede i ribarstva.

Savjet ministara usvojio je i informaciju o potrebi za dopunskim obrazovanjem djece iseljenika iz BiH u inostranstvu, zaduživši Ministarstvo civilnih poslova da pripremi analizu troškova za unapređenje dopunskog obrazovanja djece u onim zemljema u kojima je najveći broj iseljenika.

Usvojena je i informacija o produžetku Sporazuma o Centralnoevropskom programu razmjene za univerzitetske studije – CEEPUS tri na period od dodatnih sedam godina, s početkom od maja 2018. godine.

Pendeševa i Mektić izvijestili o pomoći u gašenju požara

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić i ministar odbrane BiH Marina Pendeš informisali su danas na sjednici u Sarajevu Savjet ministara o preduzetim aktivnostima u pomoći civilnoj zaštiti i vatrogascima u gašenju požara u BiH.
Zadužena su ministarstva odbrane i bezbjednosti da Savjetu ministara u roku od 60 dana pripreme materijal o svim aktivnostima koje bi bile adekvatan odgovor na prirodne katastrofe uopšte, a koje su u skladu sa nadležnostima Savjeta ministara.

U saopštenju Savjeta ministara navodi se da su ministri danas donijeli odluku prema kojoj će Ministarstvo bezbjednosti donirati dva terenska vozila opštinama Stolac i Istočni Mostar, za potrebe civilne zaštite.

Savjet ministara je usvojio informaciju o neophodnosti hitnih finansijskih ulaganja za poboljšanje helikopterskih kapaciteta Oružanih snaga BiH te će, u okviru svojih nadležnosti, inicirati povećanje ukupnog budžetskog okvira institucija BiH za finansiranje visokoprioritetnih projekata.

Ministri smatraju opravdanim zahtjev Ministarstva odbrane BiH za povećanjem budžetskog okvira za 2018. godinu za oko 65 miliona KM, za nabavku dva nova srednja transportna helikoptera i dva vedra za gašenje požara za lake višenamjenske helikoptere.

Izvor: SRNA