latinica  ћирилица
24/08/2017 |  19:18 ⇒ 25/08/2017 | 08:20 | Autor: RTRS

"Pelješki most" podijelio i struku i politiku (VIDEO)

Tehnička finalizacija odgovora na Upitnik Evropske komisije trebalo bi da bude završena do 1. septembra, informisala je Direkcija za evropske integracije - Savjet ministara.
Pelješki most - Foto: vecernji.hr
Pelješki mostFoto: vecernji.hr

Najavljena rasprava o izgradnji Pelješkog mosta odgođena je za sljedeću sjednicu, jer današnjoj nije prisustvovao ministar Ismir Јusko.

Projektovani slučaj "Sutorina" i zbog toga višemjesečno gloženje sa susjednom Crnom Gorom, tek što smo potisnuli u zaborav, na pomolu je isti ili sličan - "slučaj Pelješki most" - ovaj put sa Hrvatskom.

Ponovo u predizborno vrijeme "ekskluzivni" tumači istorije, geografije i drugih nauka u BiH, uspjeli su da podijele ne samo politiku već i nauku. Uzburkala se "virtuelna sarajevska mornarica" ali tek kada je Evropa svojoj najmlađoj članici dodijelila više od 350 miliona evra za gradnju mosta.

Da li je Hrvatska prije nego je novac dodijeljen "prevarila" Evropu kako su svi uslovi za gradnju mosta ispunjeni !? Ili "ekskluzivci" sada varaju i narod i institucije!?

Kako god u Sarajevu i politika i nauka "hvataju se za suverentitet" BiH. I "traže" argumente da se, još nezapočeta izgradnja Pelješkog mosta stopira! Zatvoriće most, kažu koridor i “plovni put“ koji Neum spaja sa međunarodnim vodama. Gradnju komšijama uslovljavaju godinama već neriješenim pitanjem, pomorske granice.

- Suverenitet je epikontinentalna, dno mora, vodeni stub iznad mora – to je sve suverentitet. Hrvatska mora pristati na razgraničenje na moru i onda možemo govoriti o nekom statusu mosta. Ona samo ima kopno sa jedne i druge strane obale, kaže lefonom Ševal Kovačević, Pomorsko društvo BiH.

I baš tu, na svojim obalama želi da gradi, stiže Sarajevu odgovor iz Zagreba.

- Tvrdnja da Hrvatska ne može započeti gradnju mosta, jer još nije utvrđena granica nije utemeljena. Pelješki most će se graditi na hrvatskoj teritoriji, podalje od mjesta razgraničenja dvije države. Linija sredine ne zalazi u morsko ili podmorsko područje ispod mosta. Nije ni u neposrednoj blizini mosta, poručuje Davorin Rudolf hrvatski ekspert za međunarodno pravo.



Pomiješane su, u Sarajevu kažu, kruške i jabuke – odnosno granica na moru između dvije zemlje i tzv. “neškodljiv prilaz Neumu“! A miješati se ne mogu! Pogotovo što je stručna komisija dvije zemlje još prije decenije zajednički usaglasila, "neškodljiv prilaz brodova Neumu".

I ove dimenzije Hrvatska je projektujući budući most, ispoštovala. Ostavila mogućnost da se u Neumu grade pristaništa za megakruzere, tankere, nosače aviona.... No, za Sarajevo opet nedovoljno!

- Ma svašta nazovemo zaštitom interesa BiH, ono što znam Hrvatska nastavlja projekat jer 80% sredstava je obezbijedila EU i to je za Hrvatsku značajan projekat koji je preznačajan i za BiH, ističer Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ostane li Hrvatska dosljedna svojim planovima, a BiH eksperimentima, izvjesna je još jedna tužba protiv komšija pred međunarodnim arbitražnim i inim sudovima. A gorčinu prethodne – istog inicijatora – protiv Srbije zbog genocida, još ni progutali nismo!