latinica  ћирилица
24/08/2017 |  19:45 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

"Veliki park"-Šabanović sa zelenom beretkom ušetao u Sud BiH (VIDEO)

Nastavljeno je suđenje Draganu Vikiću i ostalim osumnjičenima za zločin nad srpskim pripadnicima ЈNA u sarajevskom Velikom parku.
Šabanović sa zelenom beretkom na stolu - Foto: RTRS
Šabanović sa zelenom beretkom na stoluFoto: RTRS

Kakvu pravdu porodice mogu očekivati,možda najbolje ilustruje današnje pojavljivanje svjedoka Murata Šabanovića,koji je u sudnicu ušetao sa zelenom beretkom i ratnim obilježjem tzv. Patriotske lige, a da za to nije ni opomenut.

Dok je zelena beretka sa ratnim grbom tzv. Armije BiH stajala na stolu za svjedoke, Murat Šabanović, čuven po pokušaju miniranja višegradske brane, zaklinjao se da će govoriti istinu. Kakva se istina od njega može očekivati, pokazao je negirajući vlastiti iz 2007. stranom tužiocu.

Tada je tvrdio da je slušajući komunikaciju radio-vezom u policijskoj stanici u koju su privedeni pripadnici ЈNA, prepoznao glas Dragana Vikića. Danas kaže:
- Kad si mi čitala, tad sam ti rekao da nisam prepoznao glas. A da ti pravo kažem i da sam prepoznao ne bi svjedočio jer on se borio za iste ideale za koje se i ja borim, kaže Šabanović.

Dok Murat, ističe svoje prisustva, a i današnjeg drugog svjedoka Hajrudina Šumana, ratnog veziste vojne policije u 3. policijskoj upravi, u koju su privedeni zarobljeni vojnici, Šuman to negira.

Danas je svjedočio o prisustvu u Domu milicije, sjedištu Dragana Vikića gdje je, kaže, saznao da su pripadnici ЈNA likvidirani u velikom parku.

U hodniku je, tvrdi, čuo da ih je ubio izvjesni Mišo, Žmiro Matić i da se po saznanju Vikić uhvatio za glavu. I Šuman je, tvrdi predmetni tužilac, Vesna Ilić, promjenio svoj iskaz, a ni advokatu prvooptuženog Fahriji Karkinu, kontradiktornosti nisu promakle.

- Kad jedan ne bi bio prisutan, drugi bi bio kredibilan. Svi bježe od istine. Sad niko nije bio u policijskoj stanici. Hajrudin Šuman zna sve. Murat Šabanović je onakav kakav jest, ističe Fahrija Karkin, branilac Dragana Vikića.

Oba današnja svjedoka bliža su težnjama odbrane, nego Tužilaštva BiH.

Ako i budući svjedoci budu naprasno mijenjali iskaze, a Tužilaštvo, kao danas, nastavi sa ulalagnjem dokaza bez potpisa i sa izgubljenim stranicama, zaostalim iza stranog tužioca, teško da će Vikića i druge optužene dovesti u vezu sa događajem u Velikom parku.