latinica  ћирилица
28/08/2017 |  08:31 ⇒ 16:22 | Autor: RTRS

Svjedok čuo da je Azra Bašić zaklala Blagoja Đuraša

U nastavku suđenja Azri Bašić za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu ЈNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine, zaštićeni svjedok "S1" izjavio je danas da je od vojne policije čuo da je Azra Bašić zaklala Blagoja Đuraša.
Suđenje Azri Bašić - Foto: RTRS
Suđenje Azri BašićFoto: RTRS

Ovaj svjedok Tužilaštva BiH rekao je da su ga 19. marta 1992. godine zarobili pripadnici vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane jer je bio protiv njih i nije htio ići u rat, nakon čega je sproveden u Dom ЈNA u Derventi.

On je potvrdio da je tu zatekao srpske zatvorenike koje je poznavao, te da su kasnije dovođeni i novi, među kojima su bili i civili iz naselja Čardak.

"Prema zatvorenicima se užasno postupalo, a naročito prema mještanima iz Čardaka koji su zarobljeni na Vaskrs 1992. godine. Svi su maltretirani, vojni policajci su ih izvodili na ispitivanje i već na izlazu iz male prostorije u kojoj smo, zbog nedostatka prostora, stajali u stavu mirno, počelo je udaranje. Vraćali su se u teškom fizičkom i psihičkom stanju, a iz straha nisu govorili ko ih je tukao", ispričao je svjedok.

On kaže da je poznavao Blagoja Đuraša, dodajući da je, nakon izlaska iz Doma ЈNA, od vojne policije čuo da je ubijen i da ga je zaklala Azra Bašić. Potvrdio je da nije vidio njegovo tijelo i da ne zna šta je s njim bilo.

"Azru sam prvi put vidio u drugoj polovini aprila 1992. godine. Bila je u uniformi, imala je pištolj, opasač i nož u čizmi. Vidio sam je još dva -tri puta. Bila je arogantna, čak i vojni policajci nisu smjeli da joj se suprotstave. Ućutkavala ih je i tražila da se svi zatvorenici pošalju u logor ili likvidiraju", naveo je svjedok "S1".

Prema njegovim riječima, u Derventu su dolazile vojne formacije iz Hrvatske, a jednom od njih rukovodila je Bašićeva.

Azra Bašić optužena je da je kao pripadnik HVO-a od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Termin održavanja narednog ročišta, kojem bi trebalo da pristupe jedan svjedok i dva vještaka, biće naknadno utvrđen.

Izvor: SRNA