latinica  ћирилица
29/08/2017 |  18:10 | Autor: RTRS

Suđenje Sejdiću: Zarobljene Srbe tukli i maltretirali u Međeđi

Na suđenju bivšem komandantu Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH Ahmetu Sejdiću u Sudu BiH, Srpkinje su svjedočile o zarobljavanju njihovih muževa u januaru 1993. godine, koji su tada brutalno premlaćivani, a koji su u međuvremenu preminuli.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Stoja Stanišić rekla je da joj je muž Radoje bio ranjen 20. januara 1993. godine u Strmici u opštini Rudo i kasnije odveden u zarobljeništvo.

Prema njenim riječima, muž, koji je kasnije preminuo, ispričao joj je da ga je zarobila neka muslimanska vojska, ubacila u kombi i tukla do Međeđe, prenosi Birn.

"Svi zarobljeni su bili fizički maltretirani. Znam da je uvijek govorio da ne zna ko su bili ti ljudi, ali se sjeća da je maltretiranje trajalo dok nije došao čovjek u uniformi i rekao da, ako nemaju nikakvog posla, idu odatle", izjavila je Stanišićeva.

Prema njenim riječima, njen muž nije lično poznavao Sejdića, ali je od drugih zarobljenika čuo da je čovjek koji se pojavio u Međeđi - Ahmet Sejdić.

Svjedok Novka Stupić navela je da je njen muž Gojko zarobljen 21. januara 1993. godine u Strmicama ili Kaošticama, u opštini Višegrad.

"Pričao mi je da su ga tukli po glavi štapom. Niti znam ko ga je udarao, niti ko ga je zarobio. Vratio se kući iz zarobljeništva 8. septembra 1993. godine težak svega 55 kilograma", rekla je Stupićeva i dodala da je njen muž preminuo 2005. godine.

Sejdić, bivši komandant Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH, optužen je da je naredio i nečovječno postupao prema civilima srpske nacionalnosti na području opština Rudo, Višegrad i Goražde.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. septembar.

Izvor: SRNA