latinica  ћирилица
30/08/2017 |  11:56 ⇒ 14:48 | Autor: RTRS

Porodica zatražila od Vlade Srbije da da garancije Hagu za liječenje generala Mladića

Porodica generala Ratka Mladića zatražila je od Vlade Srbije da da garancije Hagu za liječenje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske u Beogradu, potvrdio je za Srnu generalov sin Darko Mladić.
Ratko Mladić - Foto: Screenshot
Ratko MladićFoto: Screenshot

"Zdravstveno stanje oca je loše i pogoršava se i stoga smo urgentno zatražili da se daju garancije da možemo da ga prebacimo u Beograd", rekao je Darko.

On je naglasio da se porodica nada da će Vlada Srbije uskoro donijeti odgovarajuću odluku.

"Mi se tome nadamo. Razgovarali smo o tome. Prihvatili su naš predlog. Na osnovu te zabrinutosti oni će doneti odluku", rekao je Darko Mladić.

On je naglasio da bi davanje garancije za liječenje njegovom ocu značilo mnogo i u psihološkom smislu jer bi znao da postoji svijest o tome da treba da mu se pomogne.

Darko je naglasio da će u narednih pet dana biti u Hagu u posjeti ocu kome se zdravstveno stanje stalno pogoršava.

"Ima kardiološke probleme koji su posljedica moždanih udara. Sve je slabiji i slabiji i mi se plašimo da mu se, ne daj Bože, ne desi najgore sa obzirom na to da su opet počeli da mu kasne sa medicinskom dokumentacijom tamo", rekao je Darko.

On je naglasio da porodica nema tačnu informaciju šta se zaista dešava sa generalom i kakve lijekove on prima te je stoga odlučila da alarmira situaciju i da proba da ga spasi.

"Mi smo ranije ustanovili velike propuste u lečenju. On nije lečen kako treba u kardiološkom delu što je za njega jako loše jer skokovi pritiska mogu da budu fatalni. Njemu je definitivno potrebno bolničko lečenje i mi tražimo da mu se ono obezbedi", rekao je Darko Mladić.

"Sputnjik" je danas objavio informaciju da će Vlada Srbije već na prvoj narednoj sjednici donijeti odluku da zvanično zatraži od Haškog tribunala da obezbijedi sve uslove za adekvatno liječenje Ratka Mladića, jer postoji opasnost da on premine u haškoj ćeliji.

Navedeno je da su "srpski ministri riješeni da učine sve što je do zvaničnog Beograda, da se djeluje brzo i da se spriječi najgori scenario".

Proceduralno, nakon zahtjeva Vlade Srbije, Tribunal bi mogao da zatraži garancije Beograda kako bi general Mladić mogao da se liječi u Srbiji.

U tom slučaju, Vlada bi odmah dala sve potrebne garancije Hagu, a Mladić bi ubrzo dobio najadekvatniju moguću zdravstvenu njegu u zemlji.

U martu ove godine Rusija je dala zvaničnu garanciju Haškom tribunalu za privremeno puštanje generala Ratka Mladića na liječenje u Moskvu, ali je Hag taj zahtjev odbio uz obrazloženje da general Mladić ima adekvatnu njegu u pritvoru.

Izvor: Srna