latinica  ћирилица
02/09/2017 |  12:01 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Dodik: Bakir Izetbegović samo otvara probleme

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da su Srpskoj bile poznate informacije o islamistima u BiH o kojima u posljednje vrijeme govori sin Franje Tuđmana, Miroslav, ali da se glas Srpske nije čuo, te da istorijske činjenice ne mogu da budu skrivene.
Milorad Dodik - Foto: RTS
Milorad DodikFoto: RTS

"Mi smo to znali i govorili da se upravo začetak te islamske države može da vidi u BiH, dolaskom mudžahedina, što je povrijedilo /Bakira/ Izetbegovića, samo što se naš glas nije čuo", dodao je Dodik.

Na pitanje novinara da prokomentariše sukobe Bakira Izetbegovića i Miroslava Tuđmana u vezi sa islamskim radikalizmom, Dodik je rekao da očigledno istorijske činjenice ne mogu da budu skrivene i da Izetbegović samo otvara probleme i postaje "politička olupina".

"Bili su braća, šta im je sad, nemam pojma. Potajna i pritajena mržnja o kojoj je pisao Andrić, očigledno da postoji među njima i to se odnosi na BiH. Očigledno da Bakir Izetbegović samo otvara probleme i nema više destinacije u regionu i BiH gdje on nije otvorio problem", rekao je Dodik novinarima u Beogradu nakon sastanka rukovodstva Srpske i Srbije.

Dodik je naveo da je Izetbegović to činio i čini u kontinuitetu i sa samim mirovnim sporazumom.

"To govori da je njegova politika - politika njegovog oca, a politika njegovog oca je `Islamska deklaracija`, koja je napisana kao programski akt i dokument za islamsku državu, koja i dalje funkcioniše na Bliskom istoku i on se toga nije odrekao", naglasio je Dodik.

On je naveo da to nije jedini problem između Bošnjaka i Hrvata i da postoji problem Pelješkog mosta, koji osporava bošnjačka strana.

"Republika Srpska nema problem sa Pelješkim mostom. Mi imamo problem sa izgradnjom mosta na Savi, kod Gradiške i pokušavamo da to riješimo sa Hrvatskom", rekao je on.

Sa druge strane, istakao je Dodik, Bakir Izetbegović je otvorio probleme i sa Hrvatima u BiH, kontinuirano ima probleme u okviru bošnjačko-muslimanske zajednice u samom Sarajevu, gdje gubi podršku i u okviru vlastite partije.

Izvor: Srna