latinica  ћирилица
07/09/2017 |  13:58 ⇒ 13:58 | Autor: RTRS

Karić: Čauševiću sam davao hiljadu maraka mita po kamionu

Sedinet Karić, svjedok Tužilaštva BiH na današnjem suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Kemalu Čauševiću izjavio je da je optuženom davao po 1.000 konvertibilnih maraka po kamionu koji je u BiH uvozio tekstilnu robu.

Karić, koji je ranije bio optužen u predmetu sa Čauševićem i koji je osuđen na godinu zatvora zbog davanja dara, ispričao da je se više godina bavio uvozom robe iz Mađarske i Turske, te da je njegova firma bila posrednik pri uvozu između prodavca i kupaca, odnosno da se roba uvozila za druge koji su je prodavali.

Rekao je i da je sa Anesom Sadikovićem kojem se sudi u istom predmetu, radio oko 70 do 80 posto uvoza tektila iz Mađarske i da je papire i fakture radila Hata Bešlagić.

Prema njegovim riječima, drugi ili treći put kada je išao u Banju Luku s njim je bio i Sadiković koji je od Čauševića tražio da ih zaštiti od drugih i da imaju povlastice. Karić je rekao da je Sadiković postigao isti dogovor s Čauševićem.

Svjedok se prisjetio i kako se u Kladnju susreo sa Ahmetom Šerifovćem koji je bio šef carine u Bijeljini gdje je počeo da radi uvoz jer mu je pijaca Arizona bila bliže, a taj sastanak je organizirao Čaušević koji je i prisustvovao. Nakon toga, postignut je dogovor da se Šerifoviću isplaćuje 500 maraka po kamionu, carinicima po 100 KM  a hiljadu maraka je isplaćivano Čauševiću.

“Novac sam predavao svakih mjesec, mjesec i po, zavisno od sezone, kada se nakupi po 20-30 kamiona. Novac se davao u UIO BiH, u Čauševićem stanu kod sarajevske Katedrale i u motelu u Šeheru kod Banja Luke gdje je optuženi spavao, tu najviše, od 15.000 do 30.000 maraka“, rekao je svjedok.

Odbrana Čauševića ttokom saslušaa tvrdila je da je iskaz svjedoka „proizvod sile i prisile, nezakonit i lažan“.

Izvor: N1