latinica  ћирилица
07/09/2017 |  18:56 | Autor: RTRS

Kremlj: Rano je za rokove potpisivanja sporazuma sa Јapanom

Kremlj smatra da je još rano govoriti o mogućim rokovima za potpisivanje mirovnog sporazuma sa Јapanom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov - Foto: Beta/AP
Dmitrij PeskovFoto: Beta/AP


On je rekao da je potpisivanje sporazuma između Rusije i Јapana veoma kompleksan proces i da se tu ne može postaviti vremenski rok.

"Rusija i Јapan su na dobrom putu da ojačaju međusobno povjerenje i saradnju, što samo može da doprinese dobroj atmosferi u traženju rješenja za potpisivanje mirovnog sporazuma", rekao je Peskov.

Јapanski premijer Šinzo Abe ranije je danas istakao da je odlučan u tome da sa ruskim predsjedniko Vladimirom Putinom potpiše mirovni sporazum.

Abe je naglasio da je Putin je tokom posjete Јapanu istakao da je za japansko-ruske odnose najvažnije da se potpiše mirovni sporazum, prenosi TASS.

"Ovaj put smo odlučni da potpišemo mirovni sporazum", rekao je japanski ministar.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Rusiji su pripojena Kurilska ostrva, a Јapan je tvrdio da polaže pravo na Iturup, Kunašir, Šikotan i još nekoliko manjih ostrva.

Tadašnji Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika /SSSR/ i Јapan su 1956. godine potpisali zajedničku deklaraciju o prekidu vatre, ali mirovni sporazum nikada nije potpisan.

Izvor: Srna