latinica  ћирилица
07/09/2017 |  20:44 | Autor: RTRS

Pupovac: Premještanje ploče iz Јasenovca nije prihvatljivo rješenje

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je danas da za njega i tu stranku nije prihvatljivo rješenje premještanje HOS-ove ploča s ustaškim pozdravom "Za dom spremni!" iz Јasenovca u Novsku.
Milorad Pupovac - Foto: Screenshot/YouTube
Milorad PupovacFoto: Screenshot/YouTube

 
"Dobro je da ploča više nije u Јasenovcu, ali nije dobro što je na mjestu na kojem je postavljena i nije dobro što je omogućena dalja legalizacija postavljanja takve ploče. To su dvije stvari koje mene i moju stranku čine nezadovoljnima", izjavio je Pupovac novinarima.

On je poručio da je ploča postavljena na lokalitet Trokut, dvadesetak metara od mjesta gdje je bila spomen-kosturnica pripadnika partizanskih jedinica koje su oslobađale Јasenovac i Novsku, a koja je minirana u jesen 1992. i u kojoj su bili posmrtni ostaci oko 650 osoba.

"O stradanjima u ovom ratu neću govoriti, ali ću reći da je s tog područja, iz kotara Novska Јasenovac u logoru, prema popisu koji je do sada kompletiran, skončalo više od 3.000 ljudi - Srba, Roma, Hrvata, Јevreja i o toj se stvari mora voditi računa", rekao je Pupovac.

On je naveo da će SDSS sasvim sigurno raspravljati o okolnostima, načinu na koji je uklonjena ploča u Јasenovcu i o konferenciji za novinare na kojoj se javno slavi "Za dom spremni", prenose hrvatski mediji.

"Mi tome dajemo rang prvog prioriteta i sigurno nećete dugo čekati na našu sljedeću objavu", rekao je predsjednik SDSS-a.

Iz Јasenovca je danas u Novsku premještena ploča sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni!", nakon višemjesečnog pritiska srpskih i jevrejskih udruženja, te dijela medija u Hrvatskoj i EU.

Udruženje HOS saopštilo je da je Hrvatska legalizovala pozdrav "Za dom spremni!" jer je kao kontramjeru za uklanjanje ploče iz Јasenovca, dobilo rješenje o registraciji od Ministarstva uprave, čime je ponovo potvrđen grb u kome se pominje taj pozdrav.

Izvor: Srna