latinica  ћирилица
07/09/2017 |  20:51 ⇒ 21:10 | Autor: RTRS

Malešević: Svi Srbi treba da brinu o svom jeziku i pismu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević istakao je danas u Gradišci da o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu ne treba da brinu samo stručnjaci, nego da svi Srbi sa svog stanovišta treba da brinu o svom jeziku i pismu.
Malešević u Gradišci - Foto: SRNA
Malešević u GradišciFoto: SRNA


"Samo na taj način moći ćemo da sačuvamo svoj jezik i pismo. Mi radimo na nekim zakonskim rješenjima, mada nijedan zakon neće uspjeti da sačuva ni pismo, ni jezik, to samo može narod", poručio je Malešević.

On je danas u Gradišci, gdje je prisustvovao predavanju "Značaj srpskog jezika i ćiriličnog pisma", kojim je počeo program manifestacije "Gradiška jesen 2017", apelovao da svi Srbi u granicama svojih mogućnosti doprinesu tome da se srpski jezik i ćirilica "ne nađu u zaboravu".

Srpski lingvista Miloš Kovačević, koji je održao predavanje u amfiteatru Gimnazije u Gradišci, istakao je da su jezik i pismo identitet svakog naroda, te da svaka opasnost po srpski jezik i pismo predstavlja opasnost i za srpski narod.

"Nijemci su jedinstven narod po njemačkom jeziku. Srbi su jedinstveni po svom, srpskom jeziku, ali i po svom pismu. Srpska ćirilica je najuniverzalnije pismo na kugli zemaljskoj, jer je to jedino pismo gdje jednom slovu odgovara jedan glas. Srpski jezik je toliko vezan za ćirilicu i svaki put kada se govorilo o progonu ćirilice, progonio se srpski narod i srpski jezik", naveo je Kovačević.

Koliko je ćirilica identitetski faktor srpskog naroda, kaže Kovačević, govori i činjenica da je Austrougarska 1916. godine, kada je zauzela Srbiju, odricanje od ćirilice postavila Srbima kao jedini uslov za ulazak u Evropu.

"Koliko mi do toga danas držimo može se vidjeti po tome što se u devedeset odsto slučajeva odnosimo prema vlastitom jeziku i pismu kao prema tuđem. Ako želimo da opstanemo kao Srbi, onda moramo da čuvamo srpski jezik i ćirilicu. Ako se jedna od te dvije poluge izgubi, izgubiće se na kraju i sami Srbi", naglasio je Kovačević.

On je ocijenio da predsjednici Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, najavljujući usvajanje deklaracije o očuvanju srpskog naroda, nisu slučajno kao prvo naveli očuvanje srpskog jezika i ćirilice.

"Mi moramo da imamo deklaraciju koja će biti temelj srpskom filološkom programu, a to je temelj za opstanak Srba. Ukoliko ne opstane srpski jezik i ćirilica, budite sigurni da Srbi neće opstati ni u matičnoj državi, a kamoli u pograničnim", ocijenio je Kovačević.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić rekao je da se tuđe mora poštovati, a da svoje treba njegovati i čuvati.

"Dok žive pismo i jezik, živi i narod. Naša obaveza je da baštinimo srpski jezik i ćirilicu, da bismo sačuvali identitet svog naroda i države", istakao je Adžić.

Direktor Gimnazije u Gradišci Vesna Krunić rekla je da je svaka prostorija u kojoj borave učenici i njihovi učitelji čuvar srpskog jezika i ćirilice.

"Svaka škola treba da bude čuvar tradicije. Ako ne znamo ko smo, kakav je naš jezik i koje je naše pismo, onda ne možemo da znamo ništa iz naše prošlosti, niti da gradimo sadašnjost i budućnost", naglasila je Krunićeva.

Predavanju "Značaj srpskog jezika i ćiriličnog pisma" prisustvovali su i sveštenici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici lokalne uprave, direktori osnovnih i srednjih škola, učenici i građani.