latinica  ћирилица
07/09/2017 |  22:31 ⇒ 22:34 | Autor: RTRS

Amerikanci poriču evakuaciju komandanata ID iz Sirije

Koalicija koju predvode SAD u borbi protiv Islamske države negirala je da je više od 20 terenskih komandanata evakuisano američkim helikopterima sa istoka na sjever Sirije.
Sirija (foto:AP Photo/ Hammurabi's Justice News) -
Sirija (foto:AP Photo/ Hammurabi's Justice News)

Koalicione snage predvođene SAD-om vode operaciju protiv ID u Siriji i Iraku od 2014. godine. Ona u Siriji izvodi akcije bez dozvole vlasti zemlje.

- Ovi izvještaji su lažni - rekao je portparol koalicije za Sputnjik.

Međutim, ranije je vojno-diplomatski izvor saopštio Sputnjiku da su vazduhoplovne snage SAD u avgustu iz Dejr el Zora na sjever Sirije evakuisale više od 20 terenskih komandanata i boraca njima bliske terorističke ID.

Prema njegovim riječima, 28. avgusta su iz područja Albu-Lejla, jugoistočno od Dejr el Zora, američki helikopteri izvezli dvadesetak terenskih komandanata sa članovima njihovih porodica i njima bliskih pripadnika ID na sjever Sirije. Pritom, ova avgustovska evakuacija nije bila prva.

Član Savjeta Federacije Rusije Aleksej Puškov komentarisao je izjavu štaba koalicije da nisu izvlačili lidere terorista iz Dejr el Zora.

"SAD negiraju evakuaciju lidera ID-a helikopterima? A kako im je dopremano američko oružje?", napisao je Puškov na svom nalogu na Tviteru.

On je dodao da je 80 odsto Sirijaca uvjereno da su upravo SAD odgovorne za stvaranje Islamske države.

Izvor: Sputnjik