latinica  ћирилица
08/09/2017 |  11:43 ⇒ 13:24 | Autor: RTRS

Gradiška: Predavanje o značaju srpskog jezika i ćirilice (VIDEO)

Predavanjem "Značaj srpskog jezika i ćiriličnog pisma" u Gradišci je počela privredno-kulturna manifestacija "Gradiška jesen", koja je organizovana povodom Male Gospojine, krsne slave opštine. Srpski lingvista Miloš Kovačević održao je predavanje, istakavši da su jezik i pismo identitet svakog naroda, te da je svaka opasnost po srpski jezik i pismo opasnost i za srpski narod.
Gradiška - predavanje - Foto: RTRS
Gradiška - predavanjeFoto: RTRS

Tuđi jezik i pismo moraju se poštovati, a svoje treba njegovati i čuvati. Svaka prostorija u kojoj borave učenici i njihovi učitelji čuvar je srpskog jezika i ćirilice, istakli su posjetioci predavanja.

- Svaka škola treba da bude čuvar tradicije. Ako ne znamo ko smo, kakav je naš jezik i koje je naše pismo, onda ne znamo ništa iz naše istorije i prošlosti, a ne možemo ni da gradimo sadašnjost, ni da idemo u budućnost - kaže Vesna Krunić, direktor Gimnazije u Gradišci.

O srpskom jeziku i ćirilici ne treba da brinu samo stručnjaci, već i narod, poručeno je sa predavanja.

- Mi radimo na određenim zakonskim rješenjima, mada nijedan zakon ne može da sačuva pismo i jezik kao što to može sam narod - kaže ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević.

Deklaracije o očuvanju srpskog naroda, čije su usvajanje inicirali predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik, prvenstveno navodi potrebu očuvanja srpskog jezika i ćirilice.

Kovačević kaže da, ukoliko srpski jezik i ćirilica ne opstanu, Srbi neće opstati ni u matičnoj državi, a kamoli u pogrničnim.

Predavanju "Značaj srpskog jezika i ćiriličnog pisma" prisustvovali su i sveštenici Srpske pravoslavne crkve, predstavnici lokalne uprave, direktori osnovnih i srednjih škola, učenici i građani.