latinica  ћирилица
08/09/2017 |  16:31 ⇒ 16:35 | Autor: RTRS

"Јapan cijeni Srbiju kao ključnu zemlju na zapadnom Balkanu"

Јapan veoma cijeni Srbiju kao ključnu zemlju na zapadnom Balkanu i mnogo ulaže u odnose s njom, izjavio je danas ministar za spoljne poslove Јapana Kazujuki Nakane na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Ana Brnabić sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Јapana Kazujukijem Nakaneom - Foto: RTS
Ana Brnabić sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Јapana Kazujukijem NakaneomFoto: RTS

Nakane i Vučić saglasili su se da bilateralni odnosi idu uzlaznom putanjom, saopšteno je iz Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Vučić je istakao da je Srbija zainteresovana za intenziviranje ekonomske saradnje s Јapanom i zahvalio japanskim kompanijama na dosadašnjem angažovanju i investicijama.

On je naglasio da Srbija veoma cijeni visok stepen solidarnosti koji pokazuje Јapan, s obzirom da njihova bespovratna pomoć i pozajmice u posljednjih 18 godina dostižu skoro pola milijarde evra.

Sagovornici su pozdravili današnje potpisivanje ugovora za projekat "Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova za Termoelektranu "Nikola Tesla A" i ocijenili da će projekat biti novi simbol odnosa dvije zemlje.

Osnovni cilj ovog projekta je smanjenje koncentracije sumpor-dioksida na izlazu iz Termoelektrane "Nikola Tesla A" radi usaglašavanja sa evropskim pravilima.

Očekuje se da će nakon izgradnje ovog postrojenja emisija sumpor-dioksida biti smanjena za više od devet puta.

Beograd zainteresovan za razvoj ekonomskih odnosa sa Јapanom

Srbija je zainteresovana za razvoj ekonomskih odnosa sa Јapanom i spremna je da ponudi bolje uslove investitorima od drugih evropskih zemalja, rekla je premijer Srbije Ana Brnabić na sastanku sa ministrom za spoljne poslove Јapana Kazujukijem Nakaneom.

Brnabićeva je istakla da se više puta sastala sa japanskim investitorima koji su spremni da ulažu u Srbiji i ocijenila da je prisustvo većeg broja investitora iz te zemlje značajno za prenos znanja, novih tehnologija i poslovne etike, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Nakane je rekao da je za razvoj bilateralnih odnosa od suštinskog značaja razmjena ljudi i najavio da Јapan razmišlja da pošalje volontere u Srbiju s ciljem unapređenja saradnje i boljeg razumijevanja i povezivanja dvije zemlje.

On je istakao da Јapan podržava reformske napore Srbije u procesu priključenja EU.

Izvor: SRNA