latinica  ћирилица
08/09/2017 |  17:03 ⇒ 17:03 | Autor: RTRS

Sloun Stivens izborila prvo finale!

US Open će ipak dobiti novu šampionku. U prvom američkom polufinalu dana, Sloun Stivens je savladala iskusnu Venus Vilijams sa 6:1, 0:6, 7:5.
Sloun Stivens - Foto: TANЈUG
Sloun StivensFoto: TANЈUG

Vilijamsova, šampionka iz 2000. i 2001. propustila je priliku da se plasira u svoje peto finale u Njujorku, pa će Stivensova igrati za prvi veliki trofej i ukupno petu titulu u karijeri. Porazom Vilijamsove postalo je jasno da će neka od preostalih polufinalistkinja prvi put slaviti na US Openu.

Bio je to krajnje čudan meč u prva dva seta. Bolje rečeno, nije bilo preterano kvalitetne igre, obje su grešile u serijama i tek u setu odluke vidjela se borba dostojna polufinala Grend slema.

U početnom setu, Vilijams je djelovala odsutno. Dozvolila je protivnici da joj oduzme servis dva puta, za 3:1 i 5:1 i pa je Sloun lako stekla prednost u meču.

Sasvim suprotna slika uslijedila u drugom setu, kao da su igračice samo zamijenile uloge. Stivensova je počela da pravi greške u nizu, Venus je dominirala i za pola sata dobila set bez izgubljenog gema.

Drama je ostavljena za kraj. Stivensova je počela bolje, povela sa 2:0, ali je Vilijamsova podigla nivo igre i okrenula na 3:2. Ipak, u sedmom gemu, Sloun je napravila brejk i kada se činilo da će meč prevagnuti na njenu stranu, Venus je uzvratila ribrejkom za 4:4, a potom i povela sa 5:4.

Od tog momenta, sve se okrenulo na stranu 24-godišnje Amerikanke, tek 83. na svjetskoj listi. Odigrala je fantastično u naredna tri gema, dobila set sa 7:5 i plasirala se u svoje prvo Grend slem finale u karijeri.

Uspjeh dobija posebno na značaju ako se ima u vidu da joj je ovo bio tek peti turnir koji je igrala poslije pauze zbog operacije stopala.

- Venus je sjajna, bila mi je čast što sam igrala protiv nje jedan ovakav meč. Bila sam riješena da se koncentrišem samo na svoju igru, jako sam srećna zbog plasmana u finale. Svi znaju kakav je Venus borac, znala sam da moram da podignem nivo igre u finišu trećeg seta, uspjela sam i nagrada je finale - poručila je Stivensova.

Izvor: B92